Informatie over vergoeding dementiezorg beneden peil bij 6 van 10 grootste zorgverzekeraars

Array

Vergelijking door Alzheimer Nederland 

Zes van de tien grootste zorgverzekeraars laten mensen met dementie in de kou staan als het gaat om duidelijke informatie over vergoedingen voor dementiezorg, zoals casemanagement, zegt Alzheimer Nederland. De organisatie vergeleek de informatie op de websites van de 10 grootste zorgverzekeraars: Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis, DSW, ONVZ, Zorg en Zekerheid, Salland, De Friesland en De Amersfoortse. Net als vorig jaar is Alzheimer Nederland niet te spreken over het resultaat.

Helemaal geen informatie

Op de sites van VGZ en CZ blijkt de informatie over dementiezorg goed vindbaar. Bij Menzis en De Friesland is dat wat moeilijker. Zes van de tien grootste zorgverzekeraars vermelden echter helemaal geen informatie over vergoedingen betreffende dementiezorg op hun site. 

‘’Bij hen ontbreekt in het vergoedingenoverzicht bijvoorbeeld informatie over casemanagement dementie – vaste begeleiding van mensen met dementie en hun naasten – of is die weggestopt in verzekeringsvoorwaarden. Terwijl mantelzorgers de casemanager juist zien als een van de meest noodzakelijke vormen van ondersteuning én vaak niet weten waar de hulp beschikbaar is om het langer vol te kunnen houden’’, zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

Vorig jaar nog een hoofdlijnenakkoord getekend

De verzekeraars tekenden vorig jaar nog een hoofdlijnenakkoord om transparant te zijn over wijkverpleging, waar casemanagement onder valt. Volgens Alzheimer Nederland lijkt die transparantie een farce nu blijkt dat de meeste zorgverzekeraars sinds vorig jaar niets hebben gedaan om de informatievoorziening voor mensen met dementie te verbeteren. ‘’We hebben de 10 zorgverzekeraars inmiddels een brief gestuurd, waarbij we advies aanbieden om de informatie over de vergoedingen voor dementiezorg op hun site (nog verder) te verbeteren’’, aldus Meerveld.

Keuzewijzer en tips

Om mensen die naar dementiezorg op zoek zijn tóch op weg te helpen, heeft Alzheimer Nederland een keuzewijzer en tips opgesteld. Op www.dementie.nl/zorgverzekering wordt uitgelegd welke dementiezorg wordt vergoed en in welke verzekering die valt. Daarbij gaat het onder meer om diagnostiek, casemanagement dementie, huisartsenzorg, mantelzorg-ondersteuning en respijtzorg. Maar ook om zaken als hulpmiddelen, therapie en tijdelijke opname. Eveneens wordt besproken wat de basiszorg inhoudt, volgt uitleg over het wettelijk verplicht eigen risico en worden de aanvullende verzekeringen van de tien grootste ziektekostenverzekeraars vergeleken.

Meer duidelijkheid

‘’Hopelijk kunnen we volgend jaar positievere conclusies trekken als we de sites van de zorgverzekeraars bekijken en krijgt de consument wat hem toekomt: meer duidelijkheid op de diverse websites over de vergoedingen voor dementiezorg’’, zegt Meerveld.

Bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen