Last onder dwangsom voor Bij de Keien

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Bij de Keien bv, een kleinschalige zorgboerderij in Puth (Zuid-Limburg), op 25 november 2019 een last onder dwangsom gegeven. Bij de Keien voldoet niet volledig aan een eerder opgelegde aanwijzing. Bij de Keien levert zorg op een zorgboerderij, voornamelijk aan mensen met dementie.

Wat is er aan de hand?

De inspectie gaf Bij de Keien op 8 juli 2019 een aanwijzing omdat de kwaliteit van zorg in het geding was. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie de zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Uiterlijk binnen drie maanden moest de organisatie de tekortkomingen op de thema’s deskundigheid en inzet zorgverleners en sturen op kwaliteit en veiligheid voor elkaar hebben. Ook moest bij Bij de Keien binnen één maand binnen het thema medicatieveiligheid (een veilige en verantwoorde omgang met medicijnen) aan de normen voldoen.

De inspectie stelde bij een inspectiebezoek op 10 oktober 2019 vast dat Bij de Keien nog niet voldoende verbeteringen heeft doorgevoerd op de thema’s deskundigheid en inzet zorgverleners en sturen op kwaliteit en veiligheid. Zo maken de zorgverleners nog onvoldoende professionele afwegingen en zijn arts en psycholoog niet tijdig betrokken bij de cliënten. Om te zorgen dat Bij de Keien alsnog aan dit deel van de aanwijzing voldoet, legt de inspectie een last onder dwangsom op. Bij de Keien heeft al wel voldoende maatregelen genomen om de medicatieveiligheid te verbeteren, zo stelde de inspectie eerder al vast.

Hoe nu verder?

Voor elke week dat Bij de Keien de genoemde tekortkoming niet heeft weggenomen, is zij een geldbedrag van €1.000,- (dwangsom) verschuldigd. Het maximumbedrag aan mogelijk te verbeuren dwangsommen is in totaal €10.000,-. Er geldt een begunstigingstermijn van twee maanden voor de verbeteringen die Bij de Keien moet doorvoeren op de thema’s deskundigheid en inzet zorgverleners en sturen op kwaliteit en veiligheid. Dat betekent dat er geen dwangsom wordt geïnd als Bij de Keien in deze twee maanden voldoet aan de normen.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen