Gebaar van waardering voor 500 mantelzorgers

Vandaag, 3 december op Wereld Gehandicapten Dag verrast HandicapNL 500 mantelzorgers met een Gebaar van waardering. Dag in dag uit zorgen ouders, familie en vrienden vol liefde en toewijding voor hun kind, partner, ouder, broer, zus of vriend(in) met een handicap. HandicapNL reikt voor het derde jaar op rij het Gebaar van waardering uit om deze mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

Erkenning en begrip

Dag en nacht gaat de zorg door, zowel fysiek als mentaal. Het lijkt zo vanzelfsprekend; mantelzorgers krijgen echter vaak niet de waardering die hen toekomt. Uit recente cijfers blijkt dat gemeenten steeds vaker de erkenning aan mantelzorgers achterwege laten. In 12% van de gemeenten is deze erkenning in de vorm van een cadeautje of bloemetje zelfs geschrapt (bron: MantelzorgNL).

Belangrijk

Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “We vinden het belangrijk om mantelzorgers die zorgen voor een dierbare met een handicap erkenning en waardering te geven voor al hun zorg, tijd en energie. Bovendien willen we bewustzijn en begrip creëren voor deze mensen die vaker dan gemiddeld een afspraak afzeggen, zich ziek melden of te laat komen.”

Het Gebaar van waardering bestaat uit een verwenbox met cadeautjes voor het hele gezin. Een deel is gemaakt door mensen met een beperking.

Grote impact

Mantelzorgers geven de zorg voor hun kind, partner, ouder, of vriend vaak voorrang boven alles en dat heeft grote impact op het leven en de gezondheid van de mantelzorger. Zo kent Nederland 68.000 kinderen met een beperking die intensieve zorg nodig hebben. Deze kinderen groeien vaak op in gezinnen waar de grootste zorgtaak bij de ouders ligt. De impact op zo’n gezin blijkt groot: 60% van de mensen die zorgt voor partner of kind met een handicap krijgt een burn-out; 42% krijgt relatieproblemen; 44% krijgt opvoedproblemen.

Volwaardig Leven

Het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS sluit mooi aan bij de doelstelling van HandicapNL om zowel mensen met een handicap als hun mantelzorgers sterker te maken. En daarnaast deze mantelzorgers te helpen draaglast en draagkracht in balans te houden.

Volwaardig Leven is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel een toekomstbestendige gehandicaptenzorg en complexe zorg. Het gaat om zorg die flexibel kan inspelen op zorgvragen van mensen met een beperking en hun naasten.

Directeur-generaal Langdurige Zorg (VWS), Ernst van Koesveld, reikt een Gebaar van waardering uit aan twee gezinnen in Den Haag: “Sandra en Ronald nemen de zorg voor hun broer Fred met het syndroom van Down elk weekend op zich. Hoewel Fred erg op zijn plaats is “thuis” in een verzorgingshuis, is de zorg van zijn broer en zus van onschatbare waarde. Thijmen woont thuis bij zijn ouders Vanessa en Roland en zijn zusje Olivia. Hij heeft zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB). Door de niet aflatende zorg van het gezin maakt Thijmen daar 100% deel van uit. Beide zijn voor mij voorbeelden van de grote groep naasten die dagelijks de zorg voor hun familielid met een beperking op zich nemen, hulde!”

Over HandicapNL

In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met een handicap. Dat is 1 op de 8 Nederlanders en dit aantal blijft groeien. Hoe divers de beperkingen ook zijn, de problemen die deze mensen ervaren vertonen veel overeenkomsten. Denk hierbij aan eenzaamheid, weinig eigen regie, afhankelijkheid van zorginstanties en ingewikkelde regelgeving.

HandicapNL is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving bij het creëren van eerlijke kansen voor iedereen.

Bron: HandicapNL