Nederlandse Startup Gilbert R&D ontvangt financiering

Medicine

Nederlandse Startup Gilbert R&D ontvangt financiering voor ontwikkeling nieuwe generatie softmist inhalatoren voor dure geneesmiddelen

De startup Gilbert R&D B.V. (“Gilbert”), een dochtervennootschap van Gilbert Technologies B.V., maakt vandaag bekend dat het financiering heeft ontvangen voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie softmist inhalatoren voor precisietoediening van dure geneesmiddelen bij mensen met een longaandoening. Gilbert heeft de financiering ontvangen van Brabant Startup Fonds B.V. (“BSF”).

Financiering

Gilbert Technologies wil de financiering gebruiken voor de start van de ontwikkeling van de prototypes en vestiging van haar R&D-organisatie op de High Tech Campus in Eindhoven, ter voorbereiding op grotere financieringsrondes. Daarmee wil Gilbert het uiteindelijke product realiseren, klinische studies uitvoeren voor het verkrijgen van Europese CE-markering, en de commerciële lancering van het inhalatietechnologie platform bekostigen.

Complexe longaandoeningen

Maurits Huigen, COO van Gilbert: “De behandeling van complexe longaandoeningen als taaislijmziekte, ernstig astma of longkanker gaan vaak gepaard met dure medicijnen die door middel van een pil of injectie worden toegediend aan de patient. Het lijkt in veel gevallen efficiënter om deze medicijnen direct toe te dienen via de long om direct het zieke orgaan te kunnen behandelen.

Daarmee is minder medicijn nodig en kunnen ongewenste bijwerkingen voor patiënten gereduceerd worden. Met huidige beschikbare technologieën is dat voor deze groepen medicijnen nog niet of onvoldoende mogelijk. Onze gepatenteerde EHDA*-electrospray-technologie maakt het mogelijk om deze therapieën heel gericht toe te dienen bij patiënten door middel van inhalatie. De verwachting is dat deze behandelingen dan ook mogelijk effectiever zijn.”

Trackrecord van Gilbert’s team

“De reden dat wij al in zo’n vroege fase investeren is mede door het trackrecord van Gilbert’s team”, zegt Gerard Spanbroek, directeur van Brabant Startup Fonds (BSF). “Wat medische technologie betreft heeft BSF een proactieve focus op bedrijven die in de Brabantse topsectoren passen en een significante impact voor de maatschappelijke opgaven van Brabant, waaronder gezonder ouder worden, en de gehele samenleving kunnen hebben. We zien dat er sprake is van een zogenoemde ‘unmet need’ voor effectieve behandeling van patiënten met complexe longaandoeningen. Gilberts innovatieve inhalatietechnologie kan voor hen een oplossing bieden. Daarom zijn we enthousiast om dit medisch-technologische bedrijf in deze vroege fase te ondersteunen.”

Stephan Hulsbergen van BOM Brabant Ventures die de investering begeleidt: “Wij zetten ons in voor innovaties die onze zorg verbeteren en betaalbaar kunnen houden. Gilbert past goed bij onze missie omdat het de potentie heeft om de effectiviteit van dure medicatie, die ingezet wordt bij taaislijmziekte, te verbeteren. We zijn verheugd dat het team de provincie Noord-Brabant heeft gekozen voor verdere ontwikkeling en hierbij samen gaat werken met professionele technologiepartners in de regio.”

Bron: Gilbert Technologies