‘Is mijn psycholoog bevoegd om mij te behandelen?’

Array

Het beroep ‘psycholoog’ is een vrij beroep, waardoor iedereen zich psycholoog mag noemen. Dit komt de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten niet altijd ten goede. Het is daarom belangrijk dat patiënten en burgers bekend zijn met het BIG-register en het gebruik ervan. Een BIG-registratie betekent namelijk dat je als psycholoog aan strenge opleidings- en kwaliteitseisen voldoet. Het geeft zekerheid over de professionaliteit en kwaliteit van de psycholoog. Patiënten en wij zijn gebaat bij een grotere bekendheid met de BIG-registratie van psychologen.Daarom heeft de afdeling Specialisten van de NVGzP het voorlichtingsfilmpje ‘Weet bij wie je in de kamer zit, check de BIG!’ gemaakt.


Kwaliteit van zorg verbeteren 


Ruthie Werner (klinisch psycholoog/psychotherapeut* en bestuurslid van de NVGzP): ‘Met het filmpje ‘Weet bij wie je in de kamer zit, check de BIG’ hopen wij de kwaliteit van de zorg te verbeteren en patiënten en burgers bewust te maken van de bevoegdheden die hun psycholoog heeft. Natuurlijk zijn er ook goede niet BIG-geregistreerde psychologen, maar er zijn ook psychologen die meer schade geven dan helpen en zich hier niet altijd van bewust zijn’.

‘Om er zeker van te zijn dat een psycholoog in ieder geval aan strenge opleidings- en kwaliteitseisen voldoet en gehouden is aan het wettelijk tuchtrecht is het raadzaam om te checken of een psycholoog BIG-geregistreerd is. Gezondheidszorgpsychologen (gz-psychologen), psychotherapeuten, klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen zijn psychologen met een BIG-registratie. Zij hebben na de universiteit nog één of meer postdoctorale opleidingen gevolgd’.

Iedereen heeft recht op een betrouwbare behandeling, check daarom altijd of een psycholoog een BIG-registratie heeft. In hetvoorlichtingsfilmpje‘Weet bij wie je in de kamer zit, check de BIG!’ wordt toegelicht hoe en waar je dat kunt vinden.

Bron: NVGzP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen