Ulviye Isik: Tekort rolmodellen voor geneeskundestudent met migratieachtergrond

Array

Ulviye Isik deed onderzoek naar factoren die van invloed zijn op de motivatie van geneeskundestudenten met een migratieachtergrond centraal. Geneeskundestudenten met een migratieachtergrond ondervinden problemen om hun opleiding succesvol af te ronden. Zij concludeert dat er factoren zijn die belemmeren dat de student optimaal kan presteren. Er is een tekort aan rolmodellen met een migratieachtergrond; een medisch netwerk en ze hebben het gevoel er niet bij te horen.


Ook is er gebrek aan representatie van rolmodellen en geven studenten aan behoefte te hebben aan hulp bij netwerken en begeleiding in communicatievaardigheden. Hoewel dergelijke ervaringen op bepaalde momenten invloed hebben op hun motivatie blijven deze studenten gemotiveerd doorgaan met hun opleiding om hun doel om arts te worden te bereiken. Het onderzoek komt, mede op basis van input van studenten zelf, tot aanbevelingen om de leeromgeving van de geneeskundeopleiding zo in te richten dat de motivatie van studenten met een migratieachtergrond behouden blijft.


Amsterdam heeft 180 verschillende nationaliteiten. Om voldoende aan te sluiten bij de behoeften van patiënten is diversiteit onder zorgprofessionals van essentieel belang. Deze geneeskundeopleiding doet er dan ook alles aan om een diverse groep van geneeskundestudenten aan te trekken én te behouden.

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen