Eetbare insecten bevatten weinig vervuilende stoffen

Antwerpse toxicologen speurden naar aanwezigheid van gevaarlijke organische chemicaliën

Het aanbod eetbare insecten wordt steeds groter. Net zoals in alle andere voedingsproducten moet de potentiële aanwezigheid van gevaarlijke organische chemicaliën ook in insecten onderzocht worden. Onderzoekers van UAntwerpen namen de proef op de som.


De wereldbevolking groeit. Daardoor stijgt ook de druk op de aarde, want al die monden moeten gevoed worden. Traditionele voedingsbronnen hebben vaak ook een negatieve impact op het klimaat: denk bijvoorbeeld aan de CO2- en methaanuitstoot bij veeteelt. De voorbije jaren doken meerdere alternatieven op, waaronder eetbare insecten. Ook in België zijn er ondertussen sprinkhanen, kevers en andere insecten op de markt.
Eetbare insecten vormen een duurzaam alternatief voor de conventionele bronnen van dierlijke eiwitten. Insecten hebben een hoge voedingswaarde, genereren een lage uitstoot van broeikasgassen en de teelt verloopt veel efficiënter dan bij traditionele veeteelt. In heel wat landen worden insecten al lang gegeten, al roept het in onze contreien nog steeds weerstand op.

Chemische voedselveiligheid

Belangrijk is ook dat het eten van insecten geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van de consument. “Zoals bij elke voedselbron moet de potentiële aanwezigheid van gevaarlijke organische chemicaliën met mogelijke hormoonverstorende eigenschappen, zoals persistente organische verontreinigende stoffen (POP’s), weekmakers en brandvertragers (FR’s), worden onderzocht”, zegt dr. Giulia Poma, wetenschapster verbonden aan de Onderzoeksgroep Toxicologie van de Universiteit Antwerpen.

Onder begeleiding van prof. Adrian Covaci deden dr. Poma en haar collega’s onderzoek naar het verontreinigingsniveau van deze producten in eetbare insecten. In vijf Europese en drie Aziatische landen bestelden de wetenschappers voor menselijke consumptie gekweekte sprinkhanen, kevers, vlinders, libellen en andere insecten. De dieren werden uitgebreid geanalyseerd, onder meer met gas-en liquid chromatografie-massaspectrometrie.


Laag niveau van chemische vervuiling

“De resultaten zijn eigenlijk geruststellend”, legt prof. Covaci uit. “Het niveau van chemische besmetting varieerde sterk, afhankelijk van de soort, het productieproces en het land van herkomst, maar de vervuiling was over het algemeen laag en vergelijkbaar met andere veelgebruikte dierlijke producten.”
”Als we de resultaten vergelijken met de toelaatbare waarden, kunnen we concluderen dat het risico op schadelijke gezondheidseffecten door blootstelling aan de geanalyseerde organische stoffen via consumptie van de geanalyseerde insectsoorten onwaarschijnlijk is”, besluit dr. Poma.


De resultaten van het onderzoek verschijnen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.
www.uantwerpen.be/eetbare-insecten

Bron: UAntwerpen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen