Vaccinatiegraad bof, mazelen, rode hond en HPV gestegen

De vaccinatie van pasgeborenen tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM op basis van doorlopend onderzoek naar deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatiegraad van meisjes tegen HPV is het afgelopen jaar duidelijk omhoog gegaan, van 59% voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72% voor meisjes met geboortejaar 2006. De vaccinatiegraad voor andere vaccinaties blijft stabiel. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dit aan de Tweede Kamer geschreven.

HPV vaccinatie extra hoopgevend

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “We blijven hard werken om het nog beter te doen, maar ik beschouw dit als belangrijke signalen dat we de goede kant op gaan. De bescherming van onze kinderen tegen gevaarlijke infectieziekten wordt beter. De aanzienlijke stijging van HPV vaccinaties vind ik extra hoopgevend, helemaal als je denkt aan alle verschillende soorten kanker die HPV-infectie kan veroorzaken.
Deze cijfers zijn een resultaat van de gezamenlijke inspanningen van alle gezondheidswerkers die zoveel tijd en aandacht geven om kinderen en ouders zo goed mogelijk te helpen. Hun inzet maakt elke dag weer het verschil. Echt iets om heel trots op te zijn.”
 

Betere voorlichting en communicatie


Samen met het RIVM, jeugdgezondheidszorgorganisaties, jeugd- en kinderartsen, verpleegkundigen, beleidsmedewerkers en communicatiedeskundigen heeft staatssecretaris Blokhuis gewerkt aan het verbeteren van voorlichting en communicatie, inhaalcampagnes en het tegengaan van desinformatie. 

De Vaccinatiealliantie die in 2019 is ingesteld werkt in 2020 door aan het uitwisselen en bevorderen van werkwijzen die in de praktijk hun meerwaarde bewijzen, zoals bijvoorbeeld het vaccinatieconsult dat in Barneveld goede resultaten oplevert. In het kader van de Vaccinatiealliantie heeft ook een team van experts zich verenigd in een denktank die zich inzet om desinformatie tegen te gaan.


In nauwe samenwerking met het RIVM worden bestaande uitnodigingen en voorlichtingsmaterialen verbeterd. De inhoud en vindbaarheid van de website van het Rijksvaccinatieprogramma is verbeterd waardoor ook de ouders die twijfelen er meer gebruik van maken en wetenschappelijk onderbouwde informatie te zien krijgen.


 
Minder sterfgevallen meningokokkenziekte W

In de afgelopen twee jaar werden de vaccinatie tegen meningokokkenziekte W voor kinderen en kinkhoest vaccinatie voor zwangeren (22-weken prik) toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. De grote inspanning van alle betrokken partijen om bijna 750.000 jongeren van 14 tot 18 jaar te vaccineren tegen meningokokken W heeft impact. Na jaren van stijging waren er in 2019 minder ziekte- en sterfgevallen. Tot november 2019 overleden 8 patiënten. In 2018 waren dat er 23. De inhaalcampagne voor 14-18 jarigen is zo goed als afgerond. Vanaf dit jaar worden alle 14 jarigen standaard opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie.

Bron: Ministerie VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen