Te weinig aandacht voor psychosociale problemen huidpatiënten

Vijftig procent van mensen met een chronische huidaandoening ervaart psychosociale problemen. Deze problemen gaan over schaamte, eenzaamheid, pesten, seksualiteit, uitsluiting. Dermatologen hebben hier in de praktijk nauwelijks aandacht voor. Dit blijkt uit onderzoek van Huidpatiënten Nederland.

Vijftig procent van mensen met een chronische huidaandoening ervaart psychosociale problemen. Deze problemen gaan over schaamte, eenzaamheid, pesten, seksualiteit, uitsluiting. Dermatologen hebben hier in de praktijk nauwelijks aandacht voor. Dit blijkt uit onderzoek van Huidpatiënten Nederland.

Huidpatiënten Nederland heeft onderzoek gedaan onder ruim 400 huidpatiënten met chronische huidaandoening naar het voorkomen van psychosociale problemen. Om dit in beeld te brengen is een screeningsinstrument ontwikkeld bestaande uit twee vragenlijsten: de Lastmeter en de Skindex29. De vragenlijsten zijn uitgezet in diverse dermatologische centra, waaronder het UMC Amsterdam en ziekenhuis De Gelderse Vallei. Uit het onderzoek blijkt dat 50 %  van de deelnemende patiënten psychosociale problemen ervaart.

Psychosociale problemen

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat er in de praktijk weinig draagvlak is om aandacht te schenken aan psychosociale problemen. Redenen die daarvoor worden genoemd zijn: te weinig tijd, niet mijn expertise, geen vervolgaanbod.

Huidpatiënten Nederland heeft samen met Patiëntenfederatie Nederland informatie ontwikkeld voor mensen die psychosociale problemen ervaren. Ook is een zoekwijzer online gezet die helpt bij het vinden van een goede psychosociale hulpverlener. Hierbij is er wel een probleem: er zijn niet veel gespecialiseerde psychosociale hulpverleners op het gebied van huidzorg. Deze vorm van zorg wordt vaak niet vergoed.

Bron: Huidpatienten-Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen