In totaal 61,8 miljoen euro voor Nederlanders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken

Array

VriendenLoterij schenkt recordbedrag voor gezondheid en welzijn 

De VriendenLoterij schenkt een recordbedrag van 61,8 miljoen euro aan goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Met dit jaar speciale aandacht voor de aanpak van armoede en het betrekken van de meest kwetsbaren. Dat maakte de organisatie bekend op het traditionele Goed Geld Gala in Naturalis in Leiden. Het grootste gedeelte van het totale bedrag (bijna 59 miljoen) verdeelt de loterij onder de 46 vaste goede doelen die jaarlijks een schenking ontvangen. Ruim 2,8 miljoen euro gaat naar eenmalige schenkingen.

Steuntje in de rug


Margriet Schreuders, hoofd afdeling goede doelen VriendenLoterij: “De VriendenLoterij helpt mensen om een volwaardig en mooi leven te leiden. We steunen goededoelenorganisaties die een extra steuntje in de rug geven aan mensen die dat nodig hebben zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Met de eenmalige toekenningen van dit jaar vragen we aandacht voor urgente en actuele maatschappelijke onderwerpen: armoede in Nederland, schuldenproblematiek en structurele hulp voor mensen met een beperking en kwetsbare mensen”.

Gerrit Zalm, voormalig minister van Financiën en bestuursvoorzitter, en Sadik Harchaoui, chef de mission, van SchuldenlabNL door Irene Moors, ambassadeur VriendenLoterij, verrast met 1 miljoen euro. Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Schuldenproblematiek en armoede


Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat een huishouden met financiële problemen om hulp vraagt. Daardoor lopen schulden onnodig op. Het betreft vaak mensen met financiële stress en zorgen vanwege ziekte, werkloosheid of eenzaamheid. Hier wil de VriendenLoterij iets aan helpen doen. De grootste schenking is daarom voor SchuldenlabNL, dat 1 miljoen euro ontvangt. Deze stichting verbetert de samenwerking tussen private en publieke partijen op het gebied van schuldhulpverlening. Zij kan zo schulden bij mensen eerder signaleren, voorkomen en mensen met schulden door middel van de juiste interventies helpen. Andere goede doelen werkzaam op het gebied van schuldenproblematiek en armoede die een eenmalige schenking ontvangen, zijn het Jeugdeducatiefonds (440.000 euro), Stichting Move (300.000 euro), Stichting StreetPro (200.000 euro) en de John de Wolf Sportfoundation (100.000 euro).

Structurele inclusie van kwetsbare groepen

Vier organisaties die zorgen voor structurele inclusie van kwetsbare groepen ontvingen een cheque van 200.000 euro. Dit zijn Emma at Work, Everyday Heroes, Stichting Met je hart, en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Met de schenkingen kunnen deze organisaties ertoe bijdragen dat ook kwetsbare groepen structureel mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden.  

61,8 miljoen voor het goede doel


Dankzij de loterijdeelnemers gaat van ieder lot tenminste 40% van de inleg naar het goede doel. Daardoor kan de VriendenLoterij in 2020 een totaalbedrag van 61,8 miljoen euro schenken aan goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van gezondheid en welzijn.

Bron: VriendenLoterij

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen