“Mensen kunnen erop vertrouwen dat noodzakelijke zorg altijd door kan gaan.”

Array

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus (COVID-19) vergen veel van de ziekenhuizen. Dit mag er echter niet toe leiden dat andere mensen noodzakelijke zorg niet krijgen. “Ook de andere zorg gaat door waar dat echt nodig is”, aldus Willem Suyker, hoogleraar cardiothoracale chirurgie en adviseur capaciteit in het UMC Utrecht.
Om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis zoveel mogelijk patiënten kan opvangen, wordt per patiënt heel zorgvuldig bekeken of het uitstellen van zorg of medische behandeling verantwoord is. “We doen er alles aan om er te zijn voor diegenen die ons het hardst nodig hebben,” zegt Willem.

Hoogleraar cardiothoracale chirurgie, Willem Suyker, is nu ook adviseur capaciteit in het UMC Utrecht. Hij vertelt wat het UMC Utrecht doet om ook die andere noodzakelijke zorg zo goed mogelijk te kunnen bieden. “Wij zijn goed voorbereid op alle ontwikkelingen rondom het coronavirus (COVID-19). En uiteraard houden we onze aandacht voor de acute en overige reguliere zorg. We streven ernaar noodzakelijke zorg te kunnen blijven geven aan iedereen die het nodig heeft.”

Om dit te kunnen doen kijkt het UMC Utrecht dagelijks naar de beschikbare capaciteit, behandel- en operatiekamers, middelen en mensen. Willem: “Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd bij ons terecht. De zorg gaat ook door voor patiënten waarbij een behandeling of operatie noodzakelijk is. Denk hierbij aan patiënten met kanker die een bestraling of chemokuur nodig hebben. Maar ook aan mensen die een hartoperatie nodig hebben of psychiatrische behandelingen of andere behandelingen die geen uitstel kunnen hebben.”

Zoveel mogelijk patiënten

Om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis zoveel mogelijk patiënten kan opvangen, wordt per patiënt heel zorgvuldig bekeken of het uitstellen van zorg of medische behandeling verantwoord is. Veel behandelend artsen hebben telefonisch of per e-consult contact met hun patiënten. “Behandelingen die zonder blijvende schade uitgesteld kunnen worden, denk hierbij aan een nieuwe heup of knie, stellen we uit. Als een behandeling de weerstand van de patiënt verlaagt, is een patiënt vatbaarder voor corona. Ook dit kan een reden zijn om een behandeling uit te stellen.”

“We willen goede en veilige zorg bieden aan zoveel mogelijk patiënten”, zegt Willem. “Hoe de komende weken eruit gaan zien weten we nog niet, maar dit heeft continu onze aandacht. We doen er alles aan om er te zijn voor diegenen die ons het hardst nodig hebben. Mensen kunnen erop vertrouwen dat noodzakelijke zorg door gaat”

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen