RIVM adviseert herstart vaccinaties meningokokkenziekte

0
1821

Oproep jongeren: Ga je prik halen!

Jongeren worden weer opgeroepen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Eerder werden deze vaccinaties uitgesteld door de coronacrisis. Het RIVM adviseert jongeren vanaf 14 jaar nu met klem hun prik te komen halen. Daardoor kan worden voorkomen dat deze infectieziekte de kop opsteekt. Voor de coronacrisis werden jongeren groepsgewijs gevaccineerd. Jongeren krijgen nu individueel een oproep naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de buurt te komen. De maatregelen van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden er strikt nageleefd.

Meningokokkenziekte gevaarlijk

Meningokokkenziekte is een gevaarlijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De infectie kan hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging tot gevolg hebben. De ziekte heeft een ernstig verloop en kan zelfs leiden tot invaliditeit of de dood. Er zijn verschillende typen meningokokken. Sinds 2018 worden jongeren opgeroepen voor de vaccinatie tegen deze ziekte. De vaccinatie maakt sinds dit jaar onderdeel uit van het rijksvaccinatieprogramma.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een dringende oproep gedaan door te gaan met kindervaccinaties, om zo extra problemen tijdens en na de coronacrisis te voorkomen. Dit is ook het beleid in ons land. Het RIVM heeft jeugdgezondheidsorganisaties, zoals de Haagse Centra voor Jeugd en Gezin, daarom opgedragen de vaccinaties tegen meningokokkenziekte voor 14-jarigen voor de zomervakantie uit te voeren.

De eerste brieven met de oproep en een individuele afspraak worden inmiddels weer bezorgd. Zomaar naar binnen lopen bij het CJG kan nu niet. Alleen ouders en kinderen met een afspraak komen binnen. De CJG’s spreiden de afspraken uit over de dag. Niet alle spreekkamers worden gebruikt. Zo zorgen we ervoor dat er geen contact is met andere bezoekers. Daarnaast controleren we bij de deur op verkoudheidsklachten. Is daar sprake van, dan worden mensen niet toegelaten en moet een nieuwe afspraak worden gemaakt.