Mail van KNGF aan minister van Rijn – duidelijkheid over de positie van fysiotherapeuten

KNGF-voorzitter Guido van Woerkom vraagt minister Van Rijn duidelijkheid

Na de persconferentie van vanavond en de verwijzing van minister De Jonge naar de richtlijnen voor fysiotherapeuten vraagt Guido van Woerkom vanavond in een mail aan minister Van Rijn om duidelijkheid.

In een persoonlijke brief aan minister van Rijn heeft Guido van Woerkom, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) vanavond duidelijkheid gevraagd over de positie van fysiotherapeuten. Waar het KNGF vorige week samen PPN en SKF een protocol voor de geleidelijke opstart van paramedische behandelingen voorlegde en daar ook ambtelijk goedkeuring voor kreeg, moet de beroepsgroep nu wachten op duidelijkheid die van politieke zijde maar niet gegeven wordt, ondanks herhaalde verzoeken.

Fysiotherapeuten en andere zorgdisciplines in de eerste lijn zijn al sinds de inwerkingtreding van de coronamaatregelen beperkt in hun mogelijkheden om patiënten te behandelen. Daarbij houden fysiotherapeuten zich aan een eerder door het KNGF gepubliceerd protocol. Door de beperkingen wordt veel patiënten feitelijk noodzakelijke fysiotherapeutische behandeling onthouden. Dit heeft tot gevolg dat de vraagdruk bij fysiotherapiepraktijken enorm toeneemt, waarbij fysiotherapeuten constateren dat behandeling niet langer kan worden uitgesteld. Om die reden heeft het KNGF een nieuw protocol voor de triage en beschermende maatregelen bij de behandeling van patiënten opgesteld, dat het mogelijk maakt om stapsgewijs weer meer patiënten fysiotherapeutische zorg veilig en zorgvuldig te kunnen verlenen. Dit geldt ook voor zorg voor een toenemende aantal ex-corona patiënten die fysiotherapeutische behandelingen nodig hebben voor hun herstel.

Zonder instemming van het kabinet wordt deze groeiende groep patiënten nu de dringend noodzakelijke fysiotherapeutische zorg onthouden, met alle risico’s van dien. In zijn brief vraagt Van Woerkom een formeel antwoord op de vraag aan het RIVM en VWS of het nieuwe KNGF protocol voldoet aan de eisen (van het RIVM) ten aanzien van (para)medische beroepsgroepen.

Hij meldt daarbij dat ook de beroepsorganisaties vanonder andere huisartsen (LHV)), revalidatieartsen (VRA) en orthopeden (NOV)de noodzaak van het weer opstarten van fysiotherapeutische zorg onderstrepen.Van Woerkom gaat er overigens van uit, zo schrijft hij aan Van Rijn, dat het RIVM de fysiotherapeuten toevoegt ia aan de lijst van zorgverleners die gebruik kunnen maken van PBM’s die via ROAZ+ en LCH beschikbaar zijn. Achtergrond hierbij is de al weken slepende verwarring rond de vraag of fysiotherapeuten behoren tot de groep gewone contactberoepen, of tot de medische sector. Hoewel er in het zorgveldbrede consensus over bestaat dat fysiotherapeuten (para)medici zijn, geeft ook hier het kabinet geen duidelijkheid


Bijlage bij de mail is deze nadere toelichting.

Bron: KNGF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen