Eerste groep proefpersonen in Europa geïnjecteerd met coronavaccin

0
1119

De eerste proefpersonen die meedoen aan het klinisch onderzoek van Pfizer en BioNTech naar een potentieel mRNA-vaccin tegen het coronavirus, zijn geïnjecteerd met een dosis van het kandidaat-vaccin BNT162.

Het gaat om twaalf proefpersonen in Duitsland. Zodra er goedkeuring is van de autoriteiten willen Pfizer en BioNTech het vaccin ook snel in Amerika gaan testen.

In het eerste stadium van het onderzoek worden in totaal 200 gezonde proefpersonen van tussen de 18 en 55 jaar oud gevaccineerd met vier verschillende kandidaat-vaccins. Bovendien krijgen zij verschillende doseringen van het vaccin.

Optimale dosering

Het doel is om te bepalen welk vaccin het lichaam het beste activeert om antilichamen tegen het coronavirus te maken. Ook wordt beoordeeld wat de optimale dosering van het vaccin is en of het vaccin veilig is.

De opzet van de studie is gekozen om zo snel mogelijk, veel informatie te verzamelen. Zo worden er drie verschillende mRNA vaccintechnologieën getest (uRNA, modRNA en saRNA).

Alle vaccins worden geladen met de genetische code van de ‘spike’ van het coronavirus, terwijl een tweede cohort modRNA vaccins geladen wordt met de kortere genetische code van de receptor van de ‘spike’ dat contact maakt met de menselijke cel.  Het uRNA en modRNA zullen getest worden met een ‘prime and boost’ vaccinatie, wat inhoudt dat proefpersonen twee doses krijgen toegediend. Proefpersonen met het zelfversterkende saRNA vaccin zullen eenmalig worden gevaccineerd.

In een tweede deel van de studie worden de kandidaat-vaccins ook gegeven aan 500 mensen met een groter risico op ernstige gevolgen van een besmetting met het COVID19-virus, waaronder 55 plussers en personen met een onderliggende, chronische aandoening. 

BioNTech en Pfizer zijn het kandidaat-vaccin BNT162 samen aan het ontwikkelen. Tijdens de klinische onderzoeksfase produceert BioNTech het vaccin in haar GMP-gecertificeerde fabrieken in Europa. BioNTech werkt in China samen met Fosun Pharma en wil het vaccin ook daar gaan testen.

Bron: Pfizer

Vorig artikelNieuw informatiecentrum over voedingssupplementen
Volgend artikelOproep: meld bijwerkingen van medicijnen bij een corona-infectie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.