Osteopaten en chiropractoren niet gelijkgesteld aan fysiotherapeuten moeten praktijken toch weer sluiten

0
1383Osteopaten en chiropractoren mogen sinds 1 mei toch geen patiënten mogen behandelen. Voorheen was dit sinds half april, onder specifieke voorwaarden, weer mogelijk. Als gevolg van een beleidswijziging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) mogen fysiotherapeuten wel weer patiënten zorg verlenen. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) verwijten VWS willekeur en hebben in een brief aan het ministerie gepleit voor onmiddellijke herziening van de maatregelen.

Bij het nemen van dit besluit heeft vanuit VWS geen enkel overleg met NVO of NCA plaatsgevonden. Ook werd er vanuit het ministerie in eerste instantie geen enkele toelichting gegeven. Gevolg van deze beslissing is, dat nu sinds eind april reeds opgestarte behandelingen bij chiropractoren en osteopaten weer gestaakt dienen te worden. Patiënten met specifieke, acute klachten en patiënten met chronische klachten voor wie regelmatige behandeling noodzakelijk is, zijn hiervan onmiddellijk de dupe. Dit betekent in vele gevallen dat zij maatschappelijk onvoldoende of in zijn geheel niet meer kunnen functioneren.

Onaangenaam verrast


Sinds half april mochten osteopaten en chiropractoren onder dezelfde voorwaarden als paramedici, zoals fysiotherapeuten, werkzaamheden verrichten. Op voorwaarden dat de patiënt hiervoor een medische indicatie heeft, de zorg niet op afstand kan worden gegeven of niet kan worden uitgesteld én de behandelaar alle adviezen van het RIVM over persoonlijke beschermingsmiddelen kan naleven. NVO en NCA waren daarom zeer onaangenaam verrast, toen op 25 april jl. deze tekst van de website van VWS was verwijderd. Pas na mailcontact bleek dat osteopaten en chiropractoren niet exact vielen onder de definitie van paramedici en dat daarom per direct een volledig verbod gold voor behandelingen.Wrang voor de patiënt


“Dit valt gewoon niet uit te leggen aan onze patiënten,” stelt NVO-voorzitter Mendel Blokland. “Osteopaten en chiropractoren hebben doorgaans een medische vooropleiding en hebben daar nog een extra studie aan toegevoegd. We voldoen minimaal aan dezelfde kwaliteitseisen als andere zorgprofessionals.” Volgens Blokland botst deze maatregel bovendien met het beleid om naast de acute Corona-maatregelen, patiënten met andere klachten weer zo spoedig mogelijk van passende zorg te voorzien. NCA-Voorzitter Gitte Tønner noemt het wrang dat uitgerekend op de dag dat fysiotherapeuten weer gaan opschalen, osteopaten en chiropractoren juist alle handelingen worden verboden. “Zeker weten doen we het niet, maar het ziet er naar uit dat we worden gelijkgesteld met kappers en nagelstudio’s. Wij hebben echter wel te maken met patiënten die gebukt gaan onder ernstige en zeer specifieke klachten, die nu simpelweg nergens anders terecht kunnen.” NVO en NCA vragen daarom in hun brief aan VWS zo snel mogelijk met hen in contact te treden, met als doel osteopaten en chiropractoren de acute en noodzakelijke zorg weer voort te laten zetten voor de nu gedupeerde patiënten. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie en Nederlandse Chiropractoren Associatie vertegenwoordigen in gezamenlijkheid ruim 1000 praktijken en voeren jaarlijks ongeveer 3 miljoen consulten uit.

Bron: NVO & NCA

Vorig artikelCoronalab lanceert betrouwbare online laboratoriumtesten voor COVID-19
Volgend artikelCrowdfunding ‘Zorg voor Tiel’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.