Deelnemers gezocht voor een studie over rouwbeleving na overlijden door COVID-19

Afscheid nemen van een dierbare is door de coronacrisis nog moeilijker dan anders. Zo is het niet langer vanzelfsprekend dat u afscheid kunt nemen, het lichaam kunt groeten of een afscheidsviering kunt bijwonen. De dienst Geriatrie en de Palliatieve eenheid van het UZ Gent onderzoeken hoe nabestaanden van mensen die overlijden aan COVID-19 de rouw- en afscheidsperiode beleven.

Door het psychosociaal welbevinden, de noden en het rouwproces van nabestaanden in kaart te brengen, willen de onderzoekers nieuwe inzichten verwerven en aanbevelingen formuleren rond rouwzorg tijdens een pandemie.

Wie kan deelnemen aan de studie over rouwbeleving?

  • Familieleden van de eerste en tweede graad: echtgenoot of partner, ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders en kleinkinderen van de overledene
  • 18 jaar of ouder
  • Wonen in België of Nederland en voldoende Nederlands begrijpen

Hoe kunt u deelnemen?

Als deelnemer krijgt u vragenlijsten op vier verschillende tijdstippen. De eerste vult u zo snel mogelijk na het overlijden van uw dierbare in. De andere volgen 2, 7 en 13 maanden na het overlijden.

Een vragenlijst invullen duurt ongeveer 15 minuten en kan op twee manieren:

  • Elektronisch: De eerste vragenlijst kunt u meteen invullen. De onderzoekers zullen u de link naar de volgende vragenlijsten tijdig per mail sturen.
  • Op papier: Stuur een mail naar [email protected] of bel naar 09 332 23 56 (op werkdagen tussen 8.30 en 17 uur). U krijgt de vragenlijst zo snel mogelijk met de post. Daarbij zit ook een gefrankeerde retourenvelop.

Deze studie werd goedgekeurd door de Commissie voor medische ethiek van het UZ Gent.

Meer info

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen