Nieuw communicatieplatform We\Visit biedt comfort aan COVID-19-patiënten

Voor patiënten die met COVID-19 worden opgenomen, is het niet alleen een fysiek gevecht tegen het virus, maar ook een psychologische strijd tegen het isolement. Bezoek van familie en vrienden is niet toegestaan. Studentarts Mesut Savas van het Reinier de Graaf, zag met eigen ogen het vreselijke effect van eenzaamheid onder coronapatiënten en heeft daarom de TU Delft om hulp gevraagd bij de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk en veilig communicatieplatform. Het resultaat is We\Visit, dat momenteel in het Reinier de Graaf Gasthuis (Delft) en het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) wordt uitgeprobeerd.

Het gemis van bezoek is een bittere klap voor de patiënten zowel als voor hun geliefden. Margo van Mol, psycholoog en intensive care-verpleegkundige bij het Erasmus MC vertelt: ‘Het ontbreken van intermenselijk contact kan leiden tot symptomen van angst, depressie en posttraumatische stress.’

We\Visit


Het communicatieplatform is razendsnel ontworpen en ontwikkeld door een team van de TU Delft, bestaande uit studenten van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EWI) en de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO). Het team doet alles op vrijwillige basis en wordt aangevoerd door onderzoekers Elif Özcan Vieira (IO) en Merijn Bruijnes (EWI). Daarbij wordt er nauw contact onderhouden met stichtingen als NVIC (Nederlandse Verenigingen voor Intensive Care) en FCIC (Family and  patient Centered Intensive Care) en patientenorganisatie IC Connect.

We\Visit is een gebruiksvriendelijk en veilig communicatieplatform dat gebruik maakt van een open source videobellen applicatie, Jitsi. Het werkt via een tablet die door verpleegkundigen of vrijwilligers bediend wordt. Bruijnes legt uit: ‘De contactpersoon van de familie ontvangt van de verpleegkundige een code. Met die code kan de familie van de patiënt inloggen op het systeem van We\Visit en een virtuele afspraak inplannen. Op het tijdstip van de afspraak loopt een verpleegkundige – of een vrijwilliger – met een tablet naar de patiënt om vervolgens, aan het bed, de videoconnectie tot stand te brengen. Er is een virtuele ontmoetingskamer waarin met elkaar gepraat kan worden.’

Verdere ontwikkeling


Universitair hoofddocent, Elif Özcan Vieira, ziet mogelijkheden voor verdere ontwikkeling, zoals een message in a bottle function: ‘Wat je ziet, is dat vooral kleine kinderen heel erg verlegen kunnen reageren op zo’n camera. Zij zingen veel liever een liedje voor oma in een vertrouwde context, of willen bijvoorbeeld de tijd nemen om een opbeurende tekening te maken. Met zo’n message in a bottle-functie hoef je als familie niet op één moment samen te komen, maar kan je de hele dag door verschillende berichtjes sturen. We\Visit bundelt het en levert het dan af als flessenpost.’

Na een eerste financiering door het COVID-19 Response Fonds van de TU Delft zoekt het projectteam verdere ondersteuning om We\Visit naar een volgende fase te brengen, waarbij het communicatieplatform wordt aangepast aan andere instellingen die tijdens de COVID-19-uitbraak patiënten preventief isoleren, waaronder verpleeghuizen en hospices. Deze week startte een crowdfundingsactie via het Universiteitsfonds van de TU Delft.

Bron: TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen