Model ontwikkelt om IC-capaciteit en ziekteverloop COVID-19 te voorspellen

Array

Atos en het Competence Center Business Intelligence (CCBI) van het Erasmus MC hebben in slechts tien dagen een model ontwikkeld waarmee de zorgzwaarte die nodig is voor COVID-19 patiënten kan worden voorspeld. Op basis van lab- en opnamegegevens maakt dit model een inschatting van de kans dat een patiënt wordt opgenomen op de intensive care (IC) en van de waarschijnlijke ligduur. Via een interactief dashboard van het elektronisch patiëntendossier worden zorgverleners ondersteund in de dagelijkse monitoring van patiënten. Bovendien kunnen zij op basis van de bezetting de IC-capaciteit proactief op- of afschalen.

Door nauwe samenwerking met de afdeling Klinische Chemie, de Spoedeisende Hulp SEH en de IC, werd een bijdrage geleverd aan het valideren van het model in een pilotstudie.

Dagelijkse monitoring ziekteverloop

Het dashboard geeft in één oogopslag verschillende informatie weer over patiënten, zoals de locatie waar de patiënt is opgenomen, het isolatielabel en prognostisch verloop op basis van lab- uitslagen. Het dashboard wordt dagelijks geüpdatet met nieuwe data om de gegevens zo accuraat mogelijk te houden en het ziekteverloop van de patiënt bijna real-time weer te geven en te voorspellen. Dit stelt de zorgverlener in staat om beslissingen op basis van data te nemen met betrekking tot de zorgzwaarte die een patiënt nodig heeft. De onderliggende gegevens voor het model zijn geanonimiseerde historische lab- en opnamegegevens uit het zorgsysteem HiX van Erasmus MC. Het model is gemaakt en getraind in Python en vervolgens gevisualiseerd in Microsoft Power BI om het een gebruiksvriendelijke interface te geven. Voor een optimale procesintegratie is het dashboard geïmplementeerd in het EPD HiX en is snel toegankelijk gemaakt voor zorgverleners.

Door de samenwerking van een deskundig data science-team , data-engineers en de klinische en empirische input van de stakeholders is in zeer korte tijd een innovatieve oplossing gerealiseerd die aan de basis kan staan van besluitvorming en capaciteitsmanagement.

Bron: Erasmus MC & Atos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen