MantelzorgNL verzoekt Leden van de Vaste Kamercommissie VWS en Tweede Kamer om werk te maken van respijt en zorgladder mantelzorg

0
960

Aanstaande maandag is er een debat in de Tweede Kamer, onder andere over wonen en zorg, de Wmo en het programma Langer Thuis. 

MantelzorgNL schreef een brief naar de Kamerleden, waarin we aandacht vragen voor de zorgladder mantelzorg, en voor respijt dat op tijd, makkelijk én op maat beschikbaar moet zijn. We vinden dat de zorgladder- ook buiten coronatijd- de basis zou moeten zijn voor mantelzorgondersteuning in gemeenten.

Zorgladder en respijtzorg

We vragen de Kamerleden bij de minister ervoor te pleiten dat er ook extra budget voor vrijgemaakt, zodat gemeenten op basis van de zorgladder de mantelzorgondersteuning goed kunnen inrichten. 

Daarbij hoort o.a. dat respijtzorg op tijd beschikbaar moet zijn, en niet als het water mensen al aan de lippen staat. Het is juist van belang dat dat preventief ingezet kan worden als daar behoefte aan is. We willen dan ook dat er een plan van aanpak komt vanuit de minister, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe de aanbevelingen van de respijtaanjager Clemence Ross uitgevoerd gaan worden.

Daarnaast benadrukken we dat mantelzorgondersteuning niet alleen een verantwoordelijkheid is van gemeenten, maar ook van werkgevers bijvoorbeeld. Zodat mantelzorgers de ruimte krijgen om te zorgen op een manier die bij hun leven past. Daar hoort bij dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen, zoals werkgevers, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Daarom eindigen we met de oproep aan de minister om samen met die partijen een integrale toekomstvisie op mantelzorg te ontwikkelen.

Vorig artikelTergooi schaalt telemonitoring bij COPD in hoog tempo op
Volgend artikelSerious game verbetert onderwijs over een delier
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.