Samen tegen ouderenmishandeling

0
755

Vandaag is de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Ieder jaar worden in Nederland naar schatting 170.000 senioren slachtoffer van een vorm van ouderenmishandeling. Een schrikbarend aantal. Omdat ouderenmishandeling vaak niet zichtbaar is, is extra aandacht voor het onderwerp erg belangrijk.

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: ‘Bewustwording op dit onderwerp is van groot belang. Het is een onderwerp waar niet makkelijk over gepraat wordt en schaamt speelt een rol omdat het binnen de huiselijke kring speelt. Signalen van financieel misbruik en ouderenmishandeling goed herkennen is essentieel. En het gesprek erover durven aangaan, is een belangrijke eerste stap.’

Samen met het ministerie van VWS, banken, andere ouderenorganisaties en Veilig Thuis maken we ons hard om ouderenmishandeling tegen te gaan. Dat doen we door het onderwerp onder de aandacht te brengen, voorlichting te geven, maar ook zetten we vrijwilligers in die weten hoe het gesprek over ouderenmishandeling aan te gaan. Ook is er door het ministerie een informatiebox ‘Financieel Veilig Ouder Worden’ ontwikkeld die erg bruikbaar is en handvatten geeft om ook zelf zaken te regelen om bijvoorbeeld financieel misbruik te voorkomen.

Corona


Dit jaar is deze dag tegen ouderenmishandeling extra relevant. Omdat veel ouderen nu geisoleerder leven en afhankelijker zijn van hulp door de corona-omstandigheden, is de kans op financieel misbruik groter. Het is belangrijk dat iedereen alert is op signalen.

Meer informatie ouderenmishandeling


Vaak is ouderenmishandeling het gevolg van overbelasting door de mantelzorger. Maar ook opzettelijke mishandeling komt voor.Er zijn verschillende vormen van ouderenmishandeling. Er kan sprake zijn van lichamelijk geweld of psychische mishandeling. Maar ook verwaarlozing en financieel misbruik komt voor. Bij financieel misbruik gaat het bijvoorbeeld om diefstal, verkoop van spullen zonder toestemming of dat onder dwang een testament gewijzigd wordt.

Bron:KBO-PCOB

Vorig artikelVrouwen met migraine zijn jaloerser en hebben vaker last van koude voeten
Volgend artikel
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.