Maak intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis bespreekbaar

Behoefte aan intimiteit en seksualiteit is van alle leeftijden en daarom belangrijk om aandacht voor te hebben in de ouderenzorg. Op het onderwerp rust nog steeds een taboe, en niet iedereen vindt het even makkelijk over intimiteit en seksualiteit te praten. Terwijl het, juist in deze periode van versoepelingen tijdens de corona periode, een actueel onderwerp is. Rutgers en Vilans hebben een aantal interventies ontwikkeld voor de praktijk en als lesmateriaal voor op scholen. Door het inzetten van deze interventies worden (toekomstige) zorgprofessionals beter toegerust in hun werk met kennis, competenties en hulpmiddelen op het gebied van intimiteit en seksualiteit.


Rutgers en Vilans werken samen aan het verbeteren van de zorg en aandacht voor intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Samen met een aantal verpleeghuizen en onderwijsinstellingen zijn interventies voor de praktijk en lesmateriaal voor MBO, HBO en universitaire opleidingen verder ontwikkeld en verbeterd. Dit project is mogelijk gemaakt door ZonMw.

Materialen

De volgende materialen zijn ontwikkeld om te gebruiken in de praktijk:

Free Learning

Een aanvullend product bij deze serie is de nieuwe Free Learning ‘Intimiteit en Seksualiteit in het Verpleeghuis’, over bijvoorbeeld intimiteit versus seksualiteit, seksueel repertoire, huidhonger, verwenzorg, de rol van medicatie en ontremd seksueel gedrag. Je kunt gratis en zonder inloggen deze door LOCOmotion, Vilans en Rutgers gemaakte, en door AllYouCanLearn gefinancierde module doen via https://free-learning.nl/modules/intimiteit-en-seksualiteit-in-het-verpleeghuis/start.html

Foto: APA Foto

Bron: Rutgers