Meer comfort bij borstonderzoek door nieuwe apparatuur

Met nieuwste techniek tot 80% minder biopten bij borstkanker weefselonderzoek

Een comfortabeler onderzoek en tot 80% minder biopten nodig bij borstkanker weefselonderzoek. Dit is mogelijk dankzij het nieuwe mammografie-apparaat met ingebouwd biopsiesysteem van het Mammacentrum van Treant Zorggroep in Hoogeveen.

Het maken van röntgenfoto’s van de borsten met een mammografie-apparaat (mammograaf) wordt door veel vrouwen als onaangenaam ervaren. Om het comfort voor de patiënt tijdens het borstonderzoek te vergroten, is de nieuwe mammograaf uitgerust met (borst)gevormde compressieplaten, zogenaamde paddles. Deze nieuwe paddles volgen de vorm van de borst beter. De nieuwe paddles zijn niet voor iedereen geschikt: tijdens het onderzoek worden de meest geschikte gekozen, afhankelijk van de vorm en grootte van de borst.

Minder biopten nodig

Soms zijn kalkspatjes zichtbaar op een röntgenfoto. Als deze mogelijk kwaadaardig zijn, neemt de radioloog stukjes weefsel uit de borst (biopt) dat wordt onderzocht onder de microscoop. In dat geval wordt een biopt genomen met behulp van het nieuwe ingebouwde biopsiesysteem van de mammograaf. Hierdoor hoeven bij verdachte afwijkingen in de borst minder stukjes weefsel weggehaald te worden.

Foto: Bianca Verhoef Fotografie
Fotobijschrift: De paddles van de mammograaf worden verwisseld

Radioloog Margot Willemse is erg blij met de nieuwe apparatuur: ‘Hiermee kunnen we kleine afwijkingen in de borst heel nauwkeurig aanprikken en direct zien of het gezochte weefsel in het biopt zit. We hoeven per patiënt minder biopten te nemen en het onderzoek duurt minder lang. Dat is natuurlijk prettig voor de patiënt en bovendien is er minder kans op complicaties zoals een nabloeding.’

Mammacentrum


Voor diagnostiek bij een vermoeden van borstkanker en behandeling van borstkanker kunnen patiënten binnen Treant terecht bij het gespecialiseerde Mammacentrum in Hoogeveen. Na behandeling kunnen patiënten voor hun jaarlijkse controle terecht bij het in borstkanker-gespecialiseerde radiologieteam. Dit kan op de ziekenhuislocaties van Treant in Hoogeveen en Stadskanaal.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen