Array

UGent-onderzoekers zoeken jongvolwassenen die psychoactieve medicatie niet-medisch gebruiken

Pillen - medicijnen (vergrote weergave)

(07-07-2020) UGent-onderzoekers peilen naar het niet-medisch gebruik van stimulerende geneesmiddelen, pijnstillers, kalmeer- en slaapmiddelen bij Belgische jongeren.

UGent-onderzoekers gaan op zoek naar de ervaringen van jongvolwassenen die psychoactieve medicatie niet-medisch gebruiken. Niet-medisch gebruik van geneesmiddelen betekent dat je geneesmiddelen gebruikt op één of meerdere van onderstaande manieren:

  • zonder eigen voorschrift
  • voor andere doeleinden dan voorgeschreven (bv.: om te studeren, om wakker te blijven, om ‘high’ te worden, om af te vallen, om te ontspannen, enz)
  • vaker, langer of in grotere hoeveelheden dan voorgeschreven
  • met andere toedieningsmethoden dan voorgeschreven

Tot psychoactieve medicatie behoren: stimulerende geneesmiddelen (bv.: Rilatine, methylfenidaat, Modafinil, etc.), pijnstillers (bv.: tramadol, oxycodon, Contramal, etc.) en slaap- en kalmeermiddelen (bv.: Xanax, zolpidem, diazepam, etc.).

Deelnemen aan dit onderzoek

  • Ben je een jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar met ervaring met het niet-medisch gebruik van geneesmiddelen?
  • Iedere deelnemer maakt kans op een smartphone of cinematickets
  • Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 15 à 20 minuten in beslag

Meer informatie

Dit onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Gent (Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek van de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht), VIVES Hogeschool en Université Saint-Louis Bruxelles. Het wordt gefinancierd door POD Wetenschapsbeleid (Belspo). Met dit onderzoek wil men een duidelijker beeld krijgen van het niet-medisch gebruik van geneesmiddelen bij Belgische jongvolwassenen om zo beleidsaanbevelingen te kunnen doen. 

Bron: UGent, Frederique Bawin,

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen