Netwerkgeneeskunde bij hartfalen: Hoe doe je dat?

0
796

Hartfalen eerder herkennen, patiënten sneller terugverwijzen naar de eerste lijn en onnodige verwijzingen voorkomen. De inzet van netwerkgeneeskunde bij de grote groep hartpatiënten werpt zijn vruchten af. Maar hoe pas je netwerkgeneeskunde nou concreet toe? De Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het programma Connect van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie zetten in deze nieuwe implementatiekaart alle stappen op een rij. 

Transmurale afspraken

De implementatiekaart geeft handvatten voor het inrichten van een regionaal netwerk voor zorg voor patiënten met hartfalen. Aan de basis van dit netwerk staan de transmurale afspraken. In de kaart wordt beschreven welke professionals betrokken moeten zijn bij dit netwerk, welke patiënten hier baat bij hebben en hoe het zorgpad voor deze patiënten verandert door dit netwerk. Ook beschrijft de kaart welke stappen je moet nemen bij het inrichten van dit netwerk en hoe de financiering kan lopen.

Connect

Het programma Connect van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie is als uitgangspunt genomen voor deze kaart. Connect ondersteunt regio’s bij het inrichten van een regionaal netwerk door kennis te delen en knelpunten landelijk te agenderen. Connect heeft onlangs de nieuwe website gelanceerd, kijk voor meer informatie op www.nvvcconnect.nl

Meer implementatiekaarten volgen

De Federatie en de NVZ publiceren komende maanden meerdere implementatiekaarten. Met deze implementatiekaarten worden handvatten geboden om JZOJP-initiatieven te implementeren.

Bron: NVVC

Vorig artikelDeelname meningokokkenvaccinatie lager onder tieners met ouders uit Marokko of Turkije
Volgend artikelAantal besmettingen COVID-19 neemt verder toe
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.