Thuiszorgorganisatie stelt valse indicatiestellingen op

Een Brabantse thuiszorgorganisatie heeft vermoedelijk indicatiestellingen vervalst. Daarbij is bewust een andere werkelijkheid geschetst, waardoor zorggelden niet juist zijn besteed. De Recherche Zorg van de Inspectie SZW is een onderzoek gestart naar deze zorgfraude. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het OM.


Het onderzoek richt zich op een thuiszorgorganisatie en de vermoedelijk leidinggevenden van deze organisatie. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Om bepaalde vormen van thuiszorg te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar is een indicatiestelling nodig. De verdenking in dit onderzoek richt zich op het valselijk opmaken van indicatiestellingen voor thuiszorg en het gebruik maken van deze valse indicatiestellingen. 

Woensdag 5 augustus heeft de Inspectie SZW hiervoor een woning in de gemeente Zundert, provincie Noord-Brabant, doorzocht. Bij de doorzoeking is beslag gelegd op onder meer computers, administratie en geld. Het onderzoek startte na een aangifte van zorgverzekeraar CZ bij de Inspectie SZW. De zorgverzekeraar deed aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting door de thuiszorgorganisatie. Volgens CZ had de thuiszorgorganisatie bewust een niet bestaande werkelijkheid geschetst dat de indicaties waren gesteld door bevoegde indicatiestellers. De thuiszorgorganisatie heeft daarvoor de namen en de gegevens gebruikt van bevoegde indicatiestellers, zonder hun medeweten en goedkeuring.


De persoon of de personen die de valse indicatiestellingen voor thuiszorg hebben opgemaakt zijn niet gekwalificeerd. Hierdoor is het onbekend of de nodige zorg juist geïndiceerd is, en of de juiste zorg vervolgens is verleend. Hierdoor komt het welzijn van zorgbehoevenden in gevaar. Fraude in de zorg is dus niet alleen gekoppeld aan onterechte betalingen. Er is ook een risico voor degene die de zorg ontvangt. 

Bron: Inspectie SZW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen