Een opleiding met Wajong: studeren wordt aantrekkelijker

Array

“Jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een handicap of ziekte vinden vaak moeilijk werk. Een opleiding of studie biedt een goede start op de arbeidsmarkt. Studeren werd voor jonggehandicapten alleen niet aantrekkelijk gemaakt. De vrees voor het wegvallen van de uitkering, belette hen om een studie op te pakken. Die vrees nemen we nu weg.”

Het nieuwe studiejaar is van start gegaan. Hiermee gaan ook de eerste wijzigingen van de wet Vereenvoudiging Wajong in. Wajongers die studeren gaan erop vooruit. En jonggehandicapten die willen gaan studeren, worden niet langer meer gekort op hun uitkering.

Studeren is vanaf dit studiejaar financieel aantrekkelijker voor alle Wajongers. Dat staat in de nieuw aangenomen wet Vereenvoudiging Wajong. Eind mei is deze wet aangenomen door de Eerste Kamer. De meeste maatregelen gaan in op 1 januari 2021. Vanaf 1 september 2020 veranderen de regels echter al voor het volgen van een opleiding met Wajong.

Studeren wordt aantrekkelijker

Het uitgangspunt voor iedereen binnen de Wajong is dat studeren niet nadelig is. Wel gelden er voor Wajong2010 en Wajong2015 net iets andere regels. Per 1 september ontvangen Wajongers met arbeidsvermogen en recht op Wajong2010 maximaal 70% van het Wettelijk Minimumloon (WML) als uitkering wanneer zij studeren. Wajongers zonder arbeidsvermogen en recht op Wajong2010 ontvangen maximaal 75% van het WML als uitkering wanneer zij studeren. Dit was in beide gevallen 25% van het WML.

Voor Wajongers met Wajong2015 verviel tot nu toe het volledig recht op de uitkering zodra zij een opleiding gingen volgen. Deze maatregel vervalt per 1 september 2020. Wajongers met recht op Wajong2015 behouden vanaf 1 september hun uitkering als ze gaan studeren. Jonggehandicapten die al studeren maar geen arbeidsvermogen hebben, komen mogelijk in aanmerking voor Wajong2015.

Kijk voor de voorwaarden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-wajong

Bron: Overheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen