Vaccinatie tegen rabiës nodig voor je reis?

Array

Vaccinatie tegen rabiës nodig voor je reis? Instituut voor Tropische Geneeskunde ontwikkelt handige tool

Hoewel de meeste reizen buiten Europa op een laag pitje staan door het coronavirus, beginnen veel mensen al te dromen om opnieuw verdere oorden op te zoeken. Reizen naar andere plaatsen in de wereld is echter niet altijd zonder gevaar. Dierenbeten bijvoorbeeld kunnen erg gevaarlijk zijn, als blijkt het dier besmet is met rabiës. Eens uitgebroken is de ziekte dodelijk. Om te weten te komen of een vaccin nodig is voor het vertrek, ontwikkelde het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een handige applicatie.

Virale infectie

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een virale infectie die 100% fataal is voor mensen. Besmettingen komen er meestal na krabben, beten of likken van geïnfecteerde dieren. Denk aan honden of katten, maar ook vossen, apen of vleermuizen. In België komt de ziekte niet meer voor, maar elders in de wereld maakt ze nog steeds tienduizenden slachtoffers per jaar. Wie van plan is op reis te vertrekken naar Azië, Afrika of Zuid-of Midden-Amerika, kan zich dus maar beter goed informeren, en heeft soms zelfs een vaccinatie nodig voor vertrek.  Precies daar zit vandaag het knelpunt.

‘De meeste mensen laten zich voor ze naar een verre bestemming vertrekken inenten tegen de klassieke gevaren, denk aan hepatitis A of buiktyfus. Hoogstnoodzakelijke vaccinaties voor heel wat plaatsen in de wereld’, aldus dr. Patrick Soentjens, hoofdarts aan het ITG. ‘Uit onderzoek blijkt echter dat dierenbeten nog vaker voorkomen dan een dergelijke besmetting. Desondanks worden reizigers die risico lopen niet altijd tegen rabiës gevaccineerd. Vaak volgt de behandeling pas nadat mensen een beet krijgen.

Bij rabiës moet je snel reageren

De meeste dieren zijn niet besmet, maar het is meestal niet mogelijk om dit te achterhalen. Om geen risico te nemen wordt altijd een behandeling gestart, met draconische maatregelen, zoals een vaccinatieschema over verschillende visites. Dit brengt veel stress teweeg voor de patiënt. Bovendien wordt de procedure niet altijd correct opgevolgd, of er zijn geen specifieke immunoglobulines beschikbaar in het land waar je verblijft. Erg gevaarlijk, want bij rabiës moet je snel reageren, best binnen de 48 uur. En dat is niet altijd mogelijk als je pakweg met je rugzak door Azië trekt of een stage doet in een Afrikaans dorp.’ Met een vaccinatie op voorhand (PrEP) kan je dus heel wat problemen en risico’s vermijden.

Wanneer nodig?

Maar wanneer heb je dan precies zo’n vaccinatie nodig? Om een antwoord te bieden op de vele vragen en onduidelijkheden die er leven, ook bij huisartsen, ontwikkelde het ITG een handige tool, die wetenschappelijk onderbouwd is met recente data. Het systeem houdt rekening met de bestemming, maar ook met de verschillende risicofactoren van de reiziger. Denk aan de leeftijd van de persoon, de duur van de reis, eventuele toekomstige reizen en risicovolle activiteiten, zoals joggen, fietsen of het bezoek aan een apenpark. Ook de afstand tot een beschikbaar vaccin is belangrijk.

‘De tool is in de eerste plaats bedoeld voor artsen’, verduidelijkt dr. Patrick Soentjens. ‘Al zullen reizigers die zich goed willen informeren misschien ook wel eens een kijkje nemen. Hen zou ik in de eerste plaats aanraden om Wanda te downloaden, de reizigersapp die we recent ontwikkeld hebben binnen het ITG. Hierin staat alle informatie die mensen nodig hebben rond gezondheid voor, tijdens en na hun reis. Het is ontzettend belangrijk om goed geïnformeerd te vertrekken. Neem voor je vertrek dus contact op met onze reiskliniek of met je huisarts en zorg dat je de juiste vaccinaties krijgt.’

De nieuwe tool kan je raadplegen via deze link:  Risico-score voor PrEP vaccinatie van reizigers

De Wanda-app kan je hier downloaden: https://www.wanda.be/nl/

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen