E-learning ’t is hier schoon genoeg gestart voor huishoudelijke medewerkers van Zorgbalans

0
942
De medewerkers huishoudelijke ondersteuning komen vaak als eerste bij cliënten over de vloer en merken daardoor als eerste dat een cliënt met dementie achteruitgaat en er problemen kunnen ontstaan. Zij hebben hierdoor een belangrijke signaleringsfunctie. Daarom start Zorgbalans met het...

De medewerkers huishoudelijke ondersteuning komen vaak als eerste bij cliënten over de vloer en merken daardoor als eerste dat een cliënt met dementie achteruitgaat en er problemen kunnen ontstaan. Zij hebben hierdoor een belangrijke signaleringsfunctie. Daarom start Zorgbalans met het trainen van een eerste groep huishoudelijke medewerkers in de Sociale Benadering Dementie; de e-learning ’t Is hier schoon genoeg.

Dementie

Naar schatting hebben in 2040 meer dan een half miljoen mensen in Nederland dementie. Een groot deel van deze mensen woont gewoon thuis, in de wijk. Huishoudelijke medewerkers komen regelmatig bij een cliënt over de vloer, soms zelfs nog vaker dan een familielid. Daardoor hebben zij beter zicht op hoe het met een cliënt gaat. Het trainen van deze medewerkers in het herkennen, signaleren en omgaan met dementie is daarom erg belangrijk. Het geeft hen meer handvatten en begrip – en daarmee meer zelfvertrouwen – in het omgaan met deze cliënten die een andere benadering nodig hebben dan cliënten met een lichamelijke ziekte of beperking. De cliënt voelt zich erkend en in goede handen door de manier waarop hij wordt benaderd. En mantelzorgers kunnen erop vertrouwen dat er met respect en op de juiste manier met hun naaste wordt omgegaan, ongeacht welke huishoudelijke medewerker van Zorgbalans langskomt.

’t Is hier schoon genoeg

De training ‘t Is hier schoon genoeg is ontwikkeld door Anne-Mei The, hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie, Gerke de Boer, leraar Verpleegkundige en Hugo van Waarde, verpleegwetenschapper. Het programma kent vier modules over de dagelijkse beroepspraktijk van huishoudelijke medewerkers. Bijvoorbeeld hoe je kunt reageren als cliënten je niet binnen willen laten (’t Is hier schoon genoeg), een familielid zich vervelend gedraagt of de cliënt even niet meer weet waar hij is.

Anne-Mei The: “De Sociale Benadering Dementie gaat niet om wat de ziekte dementie is, maar om wat de ziekte betekent en doet in het dagelijkse leven. Mensen met dementie willen niets liever dan zo gewoon mogelijk doorleven. Met deze training hopen we samen met de huishoudelijke medewerkers de brug te slaan naar het dagelijkse leven.”

Social Trial

Het trainen van de huishoudelijke medewerkers komt voort uit de kleinschalige Social Trial die Zorgbalans en Anne-Mei The, in samenwerking met Haarlem Effect, eind 2019 zijn gestart. Binnen deze Social Trial wordt de Sociale Benadering Dementie in Haarlem geïmplementeerd. Zo is een speciaal Sociale Benaderingsteam actief in de Leidsebuurt, Leidsevaartbuurt, Koninginnebuurt en het Houtvaartkwartier. Dit multidisciplinaire team bestaat uit professionals met èn zonder zorg- of welzijnsachtergrond. Het team heeft nauw contact met cliënten met dementie en hun naasten en denkt mee met vragen als: ‘Waar kan ik terecht?’, ’Hoe kan ik blijven doen wat ik graag doe?’ en ‘Hoe ga ik om met relaties zoals familie, vrienden en buren die anders met mij omgaan?’

Doel van de Social Trial is om samen met organisaties in de wijk, passende ondersteuning te ontwikkelen voor mensen met dementie en de vooroordelen rondom dementie tegen te gaan. In november dit jaar worden de eerste resultaten van de Social Trial geëvalueerd.

Bron: Zorgbalans

Vorig artikelKinderartsen willen verbod op homeopathische therapie die autisme zou genezen
Volgend artikelBestuurder Martini Ziekenhuis roept op extra alert te zijn
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.