Meer kans op griep- en luchtwegklachten door nachtdienst

0
915


Zorgverleners die regelmatig nachtdiensten draaien, hebben meer kans op griep- en luchtwegklachten dan collega’s die alleen overdag werken. Dat concludeert Loef in haar proefschrift over de invloed van nachtwerk op de gezondheid, leefstijl, en afweer van zorgverleners.


In de gezondheidszorg werken veel mensen afwisselend dag-, avond-, en nachtdiensten. Het werken in ploegendienst, en voornamelijk wanneer sprake is van nachtwerk, kan leiden tot schadelijke gezondheidseffecten. Loef concludeert dat zorgverleners die regelmatig ’s nachts werken twintig procent meer kans op griep- en luchtwegklachten hebben dan personeel dat alleen overdag werkt.


Voor haar onderzoek, een samenwerking tussen RIVM en Amsterdam UMC, volgde Loef 600 zorgverleners, werkzaam binnen verschillende ziekenhuizen in Nederland. Dat deed ze een half jaar lang tijdens het griepseizoen met een speciaal ontwikkelde smartphone app. In deze app konden de zorgverleners dagelijks aangeven of ze griep- of luchtwegklachten hadden. De app identificeerde vervolgens episodes van dergelijke klachten.


Loef bekeek ook of de leefstijl en afweer van nachtwerkers anders waren dan die van dagwerkers. Hieruit bleek dat de slechtere ervaren slaapkwaliteit van nachtwerkers een deel van hun verhoogde risico op griep- en luchtwegklachten kon verklaren. Voor de andere leefstijlgedragingen zag Loef dat nachtwerkers over het algemeen een vergelijkbare slaapduur, beweegpatroon in de vrije tijd en eetfrequentie hebben als dagwerkers. Het verbeteren van de ervaren slaapkwaliteit kan volgens de promovenda een nuttig aanknopingspunt zijn voor toekomstig onderzoek.

Donderdag 24 september
Promotie (VU), Aula, 11.45 uur
Bette Loef: Meer kans op griep- en luchtwegklachten door nachtdienst
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.