Reactie zorgvakbonden op verworpen moties meer waardering zorgpersoneel

De zorgvakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en FBZ zijn wederom zwaar teleurgesteld in het kabinet doordat drie moties voor betere arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel weer zijn verworpen. De zorgverleners, die zich ten tijde van de coronacrisis, met gevaar voor eigen leven, dag en nacht ingezet voor hun patiënten, cliënten en bewoners, worden financieel gestraft voor hun harde inzet. Door de stijgende pensioenpremie en lagere loonruimte die VWS in de miljoenennota beschikbaar heeft gesteld, zullen de werknemers in zorg & welzijn er qua koopkracht op achteruit gaan. Er zijn nu al teveel zorgwerkers afhankelijk van allerlei toeslagen om rond te kunnen komen. Met de tweede coronagolf in aantocht, waarbij opnieuw extreme inzet van veel zorgpersoneel gevraagd zal worden, is dit onaanvaardbaar.   

2,25 miljard extra


In 2021 lopen de cao’s voor ruim 1 miljoen werknemers in zorg & welzijn af. De werkgevers in de zorg onderhandelen weliswaar over de arbeidsvoorwaarden, maar zijn afhankelijk van de loonruimte die de overheid hiervoor vrijmaakt. De vakbonden FNV, CNV en FBZ hebben berekend dat er minimaal 2,25 miljard euro extra nodig is, bovenop het bestaande budget van werkgevers, om de problemen in de zorg het hoofd te bieden. Hiervan is 1,5 miljard bedoeld voor betere salarissen en 750 miljoen voor het verlagen van de werkdruk en het aanpakken van personeelstekorten.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen