Patiënten en fysiotherapeuten gebaat bij vergelijken van resultaten om kwaliteit van zorg te verbeteren

Array

Om kwaliteitsindicatoren te ontwikkelen voor patiënten met COPD zijn de uitkomsten van 5.000 behandelde patiënten met COPD met elkaar vergeleken. Ook zijn de resultaten van de behandeling van 72.000 patiënten met lage rugpijn vergeleken.

Om de kwaliteit van fysiotherapie bij COPD en lage rugpijn te meten zijn in 2017 twee sets kwaliteitsindicatoren ontwikkeld. Een kwaliteitsindicator geeft informatie over de mate van kwaliteit van een aspect van de gezondheidszorg, bijvoorbeeld het aantal patiënten met lage rugklachten die minder pijnklachten ervaart na een behandeltraject bij de fysiotherapeut. In de nu afgeronde tweede fase van het project hebben 1.400 fysiotherapeuten deze datasets toegepast bij het evalueren van de behandeling. Hiermee zijn  kwaliteitsindicatoren ontwikkeld voor het vergelijken van uitkomsten tussen praktijken en fysiotherapeuten om van elkaar te leren, verder te verbeteren en meer inzicht te krijgen in variatie van resultaten van deze behandelingen.

Hierdoor kan de kwaliteit van de gegeven behandelingen vergeleken worden en kunnen patiënten en verwijzers zoals de huisarts, een betere keuze maken voor een fysiotherapeut. Voor de beroepsvereniging KNGF en het praktijkregister voor fysiotherapie van SKF geven de resultaten aanleiding om deze set kwaliteitsindicatoren verder door te ontwikkelen in de kwaliteit-verbetercyclus van fysiotherapeuten.

De hierbij samenwerkende partijen zijn blij dat deze samenwerking tot dit concrete resultaat heeft geleid. Deze sets indicatoren zijn een primeur in de fysiotherapie. Hiermee kan de fysiotherapeutische zorg verder worden verbeterd zodat de patiënt, verwijzers en zorgverzekeraars weten waar ze voor kiezen en welke kwaliteit ze mogen verwachten.

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in een managementsamenvatting voor lage rugklachten (link) en COPD (link).


Deze pilot is door de zorgverzekeraars (Innovatiefonds) De Friesland en CZ (Fonds) gesubsidieerd en samen met hen, het Longfonds, de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR) ‘de Wervelkolom’,  het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) vormgegeven onder leiding van IQ healthcare.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen