OogCheckWeken van start: aandacht voor het groeiende bijziendheidsprobleem onder kinderen

Juist in deze afgelopen periode met de uitbraak van COVID-19 is het schermgebruik bij (jonge) kinderen explosief gestegen met ruim een uur extra per dag![1] Veel dichtbij kijken en weinig buitenspelen zijn factoren waardoor steeds meer kinderen bijziend zijn.[2] Vaak valt bijziendheid niet direct op, maar als het tijdig wordt herkend en beperkt kunnen ernstige oogproblemen worden voorkomen.

Vanaf 1 oktober vestigt de OogCheckWeken de aandacht op dit groeiende bijziendheidsprobleem en kunnen kinderen met hun ouders/verzorgers in ruim 400 winkels in Nederland en Vlaanderen terecht voor een oogcheck gericht op kinderen. Dat gebeurt op initiatief van de Nederlandse lenzenfabrikant Procornea.

Bijziendheidsepidemie

Nu al is een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend.2 Doordat een kinderoog nog in de groei is, ontwikkelt de bijziendheid bij jongeren zich sneller. Als je op jonge leeftijd bijziend wordt, is de kans veel groter dat je later ernstige oogproblemen krijgt en slechtziend wordt. Naar verwachting is in 2050 maar liefst 50% van de wereldbevolking bijziend.[3] Onderzoekers spreken zelfs van een bijziendheidsepidemie.

Online campagne

Middels een grootse online campagne in oktober worden ouders/verzorgers bewust gemaakt van het bijziendheidsprobleem en opgeroepen om de ogen van hun kinderen te laten checken tijdens de OogCheckWeken. Veilig en vertrouwd natuurlijk. Het is nodig om ouders en kinderen bewust te maken van het feit dat steeds meer kinderen bijziend zijn en dat er oplossingen zijn om progressieve bijziendheid te remmen.

Ikkijkverder.nl

Ouders en kinderen kunnen via een speciale landingspagina www.ikkijkverder.nl meer lezen over bijziendheid en oogzorg voor hun kind. Op de pagina wordt met behulp van een vision simulator zichtbaar hoe het zicht is van iemand die bijziend is zonder correctiemiddel. Tevens kunnen ouders/verzorgers een risico analyse doen en hiermee een indruk krijgen van het risico dat hun kind loopt om bijziend te worden. Op basis van het invoeren van de postcode weten ze waar ze terecht kunnen voor een oogcheck. [1] https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5075481/schermtijd-kinderen-uur-langer-sinds-uitbraak-coronavirus [2] NOS.nl Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik. Jun, 2018. [3] Holden BA, Fricke TR, Wilson DA et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016; 123:1036-42.

Bron: Procornea