Inzicht in de complexiteit van schizofrenie

0
790
Cyber brain

Bioloog Martina Rosato laat door onderzoek zien dat een synaps, de contactplaats tussen zenuwen, een sleutelcomponent kan zijn bij het ontstaan ??van schizofrenie. Rosato paste een nieuwe aanpak toe door gelijktijdig verschillende risicogenen voor schizofrenie te analyseren. Met behulp van deze benadering bewijst zij dat het effect van verschillende risicogenen samenkomt om de normale functie van de synaps te verminderen. Schizofrenie is een ernstige psychiatrische aandoening en wordt in verband gebracht met veel risicogenen, waardoor het een zeer complexe aandoening is om te bestuderen. Nieuwe benaderingen voor de studie van schizofrenie proberen daarom het effect van meer dan één gen tegelijk te onderzoeken. De studie van Rosato draagt ??bij aan deze nieuwe manier van onderzoek doen naar schizofrenie.

Expressie van risicogenen voor schizofrenie

Rosato kweekte neuronen die uit muizenhersenen werden gehaald om de expressie van risicogenen voor schizofrenie tot zwijgen te brengen. De resultaten werden vervolgens geanalyseerd om veranderingen te identificeren als gevolg van de gen uitschakeling. Meerdere analyses werden gebruikt, zoals cellomics, om veranderingen in de morfologie van neuronen te bestuderen, en proteomics, om veranderingen in de expressie van eiwitten in de neuronen te bestuderen. De studie levert bewijs met behulp van “multi-omics-benaderingen” om de complexiteit van psychiatrische stoornissen te ontrafelen. Bovendien belicht het de belangrijkste paden die van belang zijn voor de ontwikkeling van de aandoening, wijzend op toekomstige therapeutische doelen.

Startdatum 03-11-2020

Tijd 09.45

Titel Making sense of polygenic risk: Integrated morphological and molecular analysis reveals shared functions for schizophrenia risk genes

Spreker M. Rosato

Promotor prof.dr. A.B. Smit, dr. R.E. van Kesteren

Meer informatie over het proefschrift

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Bron: VU

Vorig artikelMediq kondigt voornemen tot overname Eurocept Homecare en Da Vinci Kliniek aan
Volgend artikelPijn bij dementie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.