Mantelzorgwaardering dit jaar veelal ongewijzigd

Array

Dinsdag 10 november Dag van de Mantelzorg

De waardering van mantelzorgers in de vorm van een geldbedrag of cadeaubon is dit jaar veelal gelijk gebleven; hun inzet zeker niet. Door het afschalen van de professionele zorg zijn mantelzorgers tijdens dit corona jaar onmisbaarder dan ooit. Nu de feestelijke activiteiten morgen op de Dag van de Mantelzorg in theaters, buurthuizen en bioscopen niet door kunnen gaan, vindt MantelzorgNL dat het geld dat hiermee op de plank blijft liggen, wél nog steeds bij mantelzorgers terecht moet komen.


In veel gemeenten krijgen mantelzorgers deze week een individuele waardering in geld, cadeaubonnen of een attentie. De mantelzorgvereniging vergeleek met een steekproef hoe mantelzorgers dit jaar door gemeenten gewaardeerd worden, ten opzichte van vorig jaar. In 85% van de gemeenten bleek de waarde van de mantelzorgwaardering ongewijzigd. In een paar gemeenten bleek het geldbedrag fors gedaald, maar er zijn ook gemeenten waar het is gestegen. In grote lijnen kan er geconcludeerd worden dat de mantelzorgwaardering in vergelijking met 2019 hetzelfde is gebleven.

‘Erken de grote inzet van mantelzorgers’

Wat niet vergelijkbaar is, is de extra zorg die mantelzorgers in dit corona jaar hebben geleverd. En nog steeds vangen zij de ontstane tekorten in de professionele zorg op, wanneer de thuiszorg wegvalt, de dagbesteding wordt stopgezet en de eenzaamheid toeneemt. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL: ‘De schijnwerpers staan op de helden in de professionele zorg, maar op de Dag van de Mantelzorg is het belangrijk dat gemeenten ook de grote inzet van mantelzorgers erkennen.’ 

Geen feestelijkheden? Besteed geld wel aan mantelzorgers

De feestelijke bijeenkomsten voor mantelzorgers gaan dit jaar – om begrijpelijke redenen – veelal niet door. Daarom wordt overal in het land op dit moment hard gewerkt om mantelzorgers toch digitaal in het zonnetje te zetten, lokale tv uitzendingen te organiseren of een high tea aan de deur te bezorgen. Wanneer de kosten hierdoor lager uitvallen dan begroot, is het zaak dat het overgebleven geld wel op een andere manier bij mantelzorgers terechtkomt, vindt MantelzorgNL. 

Hoogendijk: “We zien te vaak dat geld dat is bedoeld voor mantelzorgers, wegens bezuinigingen niet bij mantelzorgers terecht komt. Zeker in dit corona jaar is het belangrijk dat het geld dat is gereserveerd is voor mantelzorgers, wordt ingezet voor het ondersteunen van mantelzorgers.

Mantelzorgwaardering in Nederland

Gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te waarderen en te ondersteunen. Dit doen zij vaak met activiteiten rondom de Dag van de Mantelzorg, in combinatie met een individuele waardering. Jaarlijks krijgen zij een budget voor het waarderen én ondersteunen van mantelzorgers. Verreweg de meeste gemeenten waarderen hun mantelzorgers op of rondom de Dag van de Mantelzorg, morgen dinsdag 10 november.

Bron: MantelzorgNL, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen