Verkenning toekomstbestendigheid Wet BIG

Minister van Ark heeft een lijn aangekondigd voor een verkenning naar de toekomstbestendigheid van de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) met een kamerbrief.

Wet beter laten aansluiten op de behoefte in de praktijk

De belangrijkste redenen om de Wet BIG te vernieuwen zijn de maatschappelijke ontwikkelingen, zoals opkomende technologie, het werken over domeinen heen en het steeds meer werken in team en netwerkverband, meer inzet op collectieve zorg zoals preventie, en de vraag om meer flexibiliteit in het kader van een veranderende zorgvraag. Met behulp van een stuurgroep waarin ActiZ in BOZ (branches in de zorg) participeerde zijn deze ontwikkelingen nader besproken en langs de verschillende uitgangspunten van de Wet BIG gelegd. Onder meer is besproken:

  • Het doel van de Wet BIG het beschermen van de cliënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen;
  • de rol van de wet bij het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening van de BIG geregistreerde beroepen (opleiding, titel en registratie);
  • de voorbehouden handelingen en het uitvoeren hiervan en de opdracht verstrekken aan functioneel zelfstandigen en niet-zelfstandig bevoegden en de bijbehorende bekwaamheid;
  • het tuchtrecht dat van toepassing is op alle BIG-geregistreerde beroepen.

Aankondiging nadere onderzoeken

De besprekingen hebben tot de conclusie geleid dat het doel en het wettelijk kader van de Wet BIG volstaan, maar op sommige onderdelen aanpassingen gerechtvaardigd zijn om in te spelen op de eerder genoemde actuele ontwikkelingen. Daarvoor wordt nader onderzoek gedaan naar de voorbehouden handelingen, deskundigheidsbevordering in het kader van herregistratie en de werking van het tuchtrecht.

Lees brief hier.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen