Apotheekketen zet stevig in op preventie metaboolsyndroom

Vanaf vandaag biedt BENU een uitgebreide gezondheidscheck aan in ruim 35 apotheken. Deze check geeft mensen direct inzicht in hun gezondheidssituatie. De apotheken dragen zo bij aan de verbetering van een goede gezondheid en leefstijl. Dit past in de nieuwe visie waarmee BENU zich ontwikkelt als gezondheidscoach.

De gezondheidscheck test de gezondheid via vragen en metingen op tien belangrijke onderdelen, waaronder bloeddruk, cholesterol, BMI, buikomtrek en bloedsuikerwaarde. Daarbij is er extra aandacht voor preventie van het metaboolsyndroom. Dit is een combinatie van stofwisselingsklachten die steeds vaker voorkomt in Nederland (inmiddels 3.5 miljoen mensen). Het is een belangrijke veroorzaker van (chronische) welvaartsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Klanten krijgen na de check een persoonlijk gezondheidsrapport mee en deskundig advies voor een betere leefstijl.

Nederlander steeds ongezonder

Een ongezonde leefstijl is een grote veroorzaker van ziekten (waaronder ook COVID-19). Het metaboolsyndroom is de eerste indicator van verslechterende gezondheid. Overgewicht is veelal het stadium hierna en dat is op haar beurt een belangrijke veroorzaker van diverse ernstige aandoeningen. BENU richt zich bij gezondheidschecks daarom ook op vermindering van het overgewicht, door middel van advies voor een gezonde leefstijl. In Nederland hebben momenteel 7,3 miljoen mensen overgewicht, waarvan 2,0 miljoen mensen met ernstig overgewicht. Als er niet actief aan leefstijlverbetering gedaan wordt, groeit het aantal mensen met overgewicht tot 2040 naar 11,8 miljoen.

Apotheker als gezondheidscoach

De gezondheidscheck is nu beschikbaar in ruim 35 apotheken verspreid over Nederland. Joeri Arkink, apotheker BENU Apotheek Koning & Mooij, Bussum: “Als apotheker wil ik bijdragen aan de gezondheid van mensen. De resultaten uit de testperiode geven aan dat er serieus gezondheidswinst te halen is. 20% van de klanten had het metaboolsyndroom en meer dan de helft had een verhoogd cholesterol.” BENU rolt de nieuwe gezondheidsdienst geleidelijk uit naar meer vestigingen om een landelijke dekking te realiseren.

Gezondheidscheck – hoe werkt het

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen