EenVandaag: Vrouwen om de 2 jaar te screenen op borstkanker niet langer mogelijk

0
700

Het is niet langer mogelijk om vrouwen om de 2 jaar te screenen op borstkanker. De achterstanden bij het bevolkingsonderzoek zijn zo opgelopen dat de tijd tussen de screening voorlopig maximaal 3 jaar zal zijn. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid besloten.

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Vertraging in de screening betekent latere opsporing en zwaardere therapieën. Met screening om de 3 jaar is de verwachting dat er jaarlijks zo’n 57 vrouwen meer zullen sterven aan borstkanker. Tot 2039 zal dat 1149 extra sterfgevallen betekenen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, opgevraagd door EenVandaag

De achterstanden in de screening zijn veroorzaakt door te weinig personeel. Veel screeningslaboranten gaan met pensioen en er meldt zich onvoldoende nieuw personeel aan. Ook Corona speelt een rol. Dit voorjaar heeft het bevolkingsonderzoek zo’n 4 maanden stil gelegen. 

Bevolkingsonderzoek Nederland is een eigen opleiding begonnen voor screeningslaboranten. Verwacht wordt dat er in 2028 weer om de 24 maanden kan worden gescreend. Maar de gevolgen zullen nog langere tijd aanhouden.

Radio EenVandaag, vanmiddag om 16.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1
EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

 
Vorig artikelAntistoffen COVID-19 blijven minimaal tot 200 dagen in bloed aantoonbaar
Volgend artikelZelfstandig ondernemer onderneemt, ook tijdens corona
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.