Manipulatie van de rug verbetert klachten van lage-rugpijn

Artsen die ruggen manipuleren: het is in Nederland een weinig bekend fenomeen. Toch blijkt uit het onderzoek van Schuller dat deze zogeheten musculoskeletale (MSK) artsen een belangrijke rol kunnen spelen bij de behandeling van patiënten die langdurig last hebben van lage-rugpijn.


Schuller beschrijft een onderzoek waarin ruim duizend patiënten met lage-rugklachten werden gevolgd tijdens en na de behandeling door MSK artsen, waarbij de behandeling bestond uit manipulaties (corrigeren van de wervelkolom met een zachte manipulerende beweging direct op de wervel) soms aangevuld met medicatie of injecties.


Tachtig procent van de patiënten verbeterde in het eerste half jaar na de behandeling en de patiënttevredenheid was hoog. Hoewel niet-ernstige bijwerkingen als spierpijn en hoofdpijn regelmatig voorkwamen, gingen deze doorgaans snel over.


Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt bovendien dat de meesten van de patiënten al lang klachten hadden, vaak al andere medisch specialisten hadden bezocht en veelal zonder effect behandeld waren met fysiotherapie, manuele therapie of chiropractie.


Wouter Schuller: Manipulatie van de rug verbetert klachten van lage-rugpijn
Link naar proefschrift

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen