COVID-19 vaccinatie en MS

0
840

In januari starten de COVID-19 vaccinaties in Nederland. Mensen met MS hebben veel vragen over de vaccins. Waarschijnlijk volgt na half januari een advies voor COVID-19 vaccinaties bij mensen met MS. Hier in het kort wat we al weten.

Wanneer krijgen mensen met MS een vaccinatie?

De eerste COVID-19 vaccinaties in Nederland zullen vanaf 8 januari 2021 plaatsvinden. Er wordt binnen het RIVM nog volop gediscussieerd over welke groepen mensen op welk moment aan de beurt zullen zijn voor een vaccinatie, maar waarschijnlijk komen in het algemeen mensen met MS nog niet voor de eerste vaccinatieronde in aanmerking. Het eerste vaccin dat recent is goedgekeurd voor de Europese markt is het mRNA vaccin van Pfizer en BioNTech. Daarnaast komt waarschijnlijk op korte termijn het mRNA vaccin van Moderna beschikbaar.

Kunnen mensen met MS worden gevaccineerd?

Er zijn veel redenen om aan te nemen dat deze mRNA-vaccins tegen COVID-19 veilig en effectief zijn bij mensen met MS. Vanzelfsprekend zullen wij de ontwikkelingen op dit gebied volgen en onze mening aanpassen waar nodig.

Advies op maat

Zowel binnen de werkgroep COVID-19-vaccinatieadvies immuungecompromitteerde patiënten, opgericht op initiatief van het RIVM, als binnen de wetenschappelijke commissie van de MS International Federation (MSIF) wordt momenteel op basis van de beschikbare gegevens gewerkt aan een advies op maat voor mensen met MS met en zonder medicatie.

Tijdpad

De verwachting is dat uiterlijk medio januari 2021 in samenwerking met de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) een algemeen advies over de geschiktheid van de vaccins voor mensen met MS naar buiten wordt gebracht. Mocht u MS medicatie gebruiken en tegen de verwachting in toch al voor die tijd worden opgeroepen voor vaccinatie tegen COVID-19, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw behandelend neuroloog.

Bron: Amsterdam UMC

Vorig artikelWie krijgt welk coronavaccin?
Volgend artikelIC-verpleegkundige krijgt eerste COVID-vaccinatie van Diederik Gommers
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.