Nederlandse osteopaten willen hun patiënten weer kunnen behandelen

Osteopathie-toerisme naar België en Duitsland steekt de kop op Duizenden patiënten nu zonder gespecialiseerde hulp

Heel Europa zucht onder de coronapandemie, maar alleen in Nederland geldt een verbod op osteopathie. De European Federation and Forum for Osteopathy (EFFO) pleit in een brief aan de Nederlandse regering, dit verbod zo spoedig mogelijk op te heffen en zo duizenden patiënten weer toegang te verlenen tot deze gespecialiseerde hulp. Dit schrijven onderstreept het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), dat het behandelverbod willekeurig is en onnodig veel leed veroorzaakt bij een grote patiëntengroep. De NVO roept de Nederlandse politiek op bij een verlenging van de lockdown dit verbod te herzien. Een nationale petitie is al door zo’n zeventienduizend mensen ondertekend. In de Nederlandse grensstreken wijken patiënten uit naar België en Duitsland en is er sprake van osteopathie-toerisme.

“Het is te bizar voor woorden. In Frankrijk, Spanje, in vrijwel elk Europees land, zelfs in Groot-Brittannië waar het Corona-virus het hardst toeslaat, kunnen osteopaten gewoon hun praktijk openhouden,” stelt NVO-voorzitter Mendel Blokland. “Alleen in Nederland dwingt de overheid dat wij onze patiënten niet mogen behandelen.” De EFFO, waarin alle belangrijke Europese landen zijn vertegenwoordigd, is hooglijk verbaasd over dit besluit en is van mening dat alle Europese landen eendrachtig moeten zijn in hun aanpak. Blokland is blij met deze steun en vindt deze ook logisch. “Veel van onze patiënten kampen met ernstige, specifieke klachten, die daarom nergens anders terecht kunnen. Wij horen nu van onze leden in het oosten en het zuiden van het land, dat hun patiënten hun heil zoeken bij osteopaten in België en Duitsland. Dit osteopathie-toerisme zal bij een verlengde lockdown alleen maar toenemen.”

Nationale petitie


Blokland: “Toen duidelijk werd, dat wij onze deuren moesten sluiten, trof ons direct een stroom aan patiëntenreacties. De mensen vroegen zich af, waar zij nu met hun -vaak chronische klachten- terecht konden.” De schrijnende vraag om hulp is ook zichtbaar in een nationale petitie, die pleit voor het heropenen van de osteopathie-praktijken. In slechts enkele dagen tijd is deze door zo’n zeventienduizend mensen ondertekend. De onvrede over de willekeur van het verbod wordt verder vergroot, omdat medische beroepsgroepen, waaronder soortgelijke zoals fysiotherapeuten, nog wèl patiëntenzorg verlenen. Osteopaten zijn allen in het bezit van een medische vooropleiding en hebben daaraan nog een extra paar jaar studie hebben toegevoegd. Osteopaten voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als andere zorgprofessionals. Dit zien ook de zorgverzekeraars, die daarom osteopathische ingrepen grotendeels vergoeden. In de NVO zijn ongeveer 700 osteopaten verenigd.

Bron: NVO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen