Ruim één op de drie Nederlanders wil dat werkgever niet-gevaccineerde collega weigert op kantoor

Array
Kwart (thuis)werkend Nederland wil dat niet-gevaccineerde collega wordt gekort op salaris bij corona-besmetting

Maar liefst 36 procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, vindt dat de werkgever de bevoegdheid moet hebben om niet-gevaccineerde collega’s te verbieden naar de werklocatie te komen. Dit blijkt uit onderzoek over het coronavaccin van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.100 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken. Daarnaast laat drie op de tien (29%) weten dat ze zelf niet naar hun werklocatie komen, wanneer er op dat moment niet-gevaccineerde collega’s aanwezig zijn.

Korten op salaris tijdens ziekteverlof


De kans bestaat dat niet-gevaccineerde collega’s thuis komen te zitten doordat zij het coronavirus hebben opgelopen. In dat geval vindt een kwart van de (thuis)werkende Nederlanders (24%) dat deze collega’s gekort moeten worden op hun salaris. Twee derde van de (thuis)werkende Nederlanders vindt dat deze collega’s wel doorbetaald moeten worden. Tien procent heeft hierover geen mening.


Vaccinatieplicht vanuit werkgever


Over of er vanuit de werkgever een vaccinatieplicht moet zijn, is de mening de (thuis)werkende Nederlanders verdeeld. Maar liefst een kwart (24%) van de respondenten vindt dat de werkgever haar medewerkers mag verplichten om zich te laten vaccineren. De ruime meerderheid, 69 procent, is het hier niet mee eens. Zij geven onder andere aan dat ze baas over hun eigen lijf zijn en dat vaccineren een keuze moet zijn.

Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet: “We hebben allemaal gezien dat we ook in Nederland zijn begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Dit roept logischerwijs vragen op onder medewerkers. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarbij je als werkgever je medewerker wil verplichten. Bijvoorbeeld wanneer er een risico bij patiënten of cliënten bestaat. Volgens de wet- en regelgeving mag een werkgever haar medewerkers echter nooit verplichten zich te laten inenten. Een werkgever mag het vriendelijk verzoeken, maar het blijft altijd de keuze van de medewerker. Daarnaast is het in geen geval mogelijk om salaris in te houden wanneer een niet-gevaccineerde medewerker onverhoopt ziek wordt door corona.”

Bron: Visma | Raet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen