Blue Monday, maar hoe kom je van je antidepressiva-pillen af?

Array

Proberen van je antidepressiva af te komen, maar de zorgverzekering weigert je te helpen. Vereniging Afbouwmedicatie grijpt Blue Monday aan om aandacht te vragen voor de vele honderden depressiepatiënten of ex-patiënten die steeds weer proberen hun medicatie te stoppen of te verminderen, maar stuiten op de weerstand van grote zorgverzekeraars.

Wereldwijd staat de derde maandag van januari voor de meest deprimerende dag van het jaar. Op deze Blue Monday lijken de dagen maar niet te willen lengen, zijn de goede voornemens toch weer te hoog gegrepen en blijkt hoe duur de decembermaand eigenlijk heeft uitgepakt.

Blue Monday blues

Voor de meer dan een miljoen mensen in Nederland die antidepressiva slikken is er natuurlijk meer aan de hand dan de traditionele januaridip. En voor de ex-patiënten die proberen van hun antidepressiva af te komen, doemt een ander obstakel op: de meeste zorgverzekeraars weigeren speciale afbouwmedicatie te vergoeden.

Afbouwmedicatie antidepressiva

Volgens Pauline Dinkelberg, voorzitter van de vereniging is het een kromme situatie: “Je zou denken dat de zorgverzekeraar het maatschappelijk belang ziet van terugdringen van antidepressivagebruik. In dat geval moeten ze de mensen die op een verantwoorde manier willen afbouwen van harte ondersteunen, maar dat doen ze niet.”

De Vereniging Afbouwmedicatie ligt al jaren in de clinch met grote verzekeraars als VGZ, die zich in allerlei bochten wringen om afbouwmedicatie maar niet te hoeven vergoeden. “Blijkbaar vinden ze het goedkoper mensen maar jarenlang door te laten slikken dan te investeren in een medicatievrije toekomst van deze groep.”

Op het ogenblik is de vereniging verwikkeld in een juridische strijd om de vergoeding van afbouwmedicatie in het basispakket van de zorgverzekering te krijgen.

De Vereniging Afbouwmedicatie

Met de Vereniging Afbouwmedicatie stellen patiënten en ex-patiënten zich ten doel informatie over medicijnafbouw bekend te maken onder patiënten en zorgverleners. Op korte termijn streeft de vereniging een volledige vergoeding van afbouwmedicatie na in het basispakket.

Bron: verenigingafbouwmedicatie.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen