Digitale tool helpt mantelzorgers die zorgen voor ongeneeslijk zieke naaste

Array

Op 19 januari 2021 is MantelzorgBalans gelanceerd: een digitale tool die mantelzorgers ondersteunt die zorgen voor een dierbare die niet meer beter wordt.

“Het ziekteproces is net een film. Maar je moet de film wel volhouden. En je weet niet hoe lang het duurt. Als je je er helemaal instort en niet op jezelf let, hoe ga je het dan volhouden? Bewaak je energie zodat je ook het einde meemaakt.” Maurits (73), zorgde voor zijn partner.

Balans (her)vinden

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als je weet dat je naaste ongeneeslijk ziek is. “Voor deze mensen hebben we MantelzorgBalans ontwikkeld’, zegt Mariët Hagedoorn, hoogleraar gezondheidspsychologie van het UMCG en projectleider van MantelzorgBalans. “Onze tool helpt mantelzorgers bij het vinden of hervinden van de balans, zodat zij de zorg voor hun dierbare goed kunnen dragen.”

Oefeningen, informatie en herinneringen

MantelzorgBalans bestaat uit oefeningen, geeft informatie en biedt ruimte om herinneringen op te slaan. “De oefeningen helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, het balanceren van zorgactiviteiten en de andere dingen in je leven, het bepalen van wat jij belangrijk vindt en het organiseren van het contact met de omgeving”, vertelt UMCG-onderzoeker Anne Looijmans. Verdiepende informatie is er over hoe je thuiszorg regelt en wat belangrijke zaken zijn om over na te denken of te bespreken.

“Ik vond dat ik altijd klaar moest staan. Maar waarom eigenlijk? De MantelzorgBalans-tool zette me aan het denken en gaf me inzicht.” Petra (38), testgebruiker MantelzorgBalans

Interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals

Interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals staan aan de basis van MantelzorgBalans. Waar lopen mantelzorger tegenaan? Wat zou hen kunnen helpen? “Mantelzorgers blijken veelal tegen dezelfde zaken aan te lopen”, zegt Looijmans. “Hun grootste zorg is: hoe balanceer je mantelzorgtaken met alle andere activiteiten in je leven? Mantelzorgers staan zelden stil bij hun eigen grenzen en behoeften: zij cijferen zichzelf vaak helemaal weg voor de zieke naaste. En hoe ga je om met je eigen emoties, mag je boos worden op je zieke naaste? En ze hebben een grote behoefte aan informatie. Welke hulp is er en waar kan ik terecht voor hulp?”

Over de gratis tool

De MantelzorgBalans-tool is gratis te vinden op balans.mantelzorg.nl. Het project MantelzorgBalans is een samenwerking tussen verschillende partijen: het Universitair Medisch Centrum Groningen, MantelzorgNL, Zorgbelang Groningen, Ligare, Vilans, Universiteit Twente en de Rijksuniversiteit Groningen. Het project is mogelijk gemaakt door ZonMW. Het UMCG doet ook onderzoek naar de MantelzorgBalans tool. Lees meer over het onderzoek naar de tool ‘MantelzorgBalans‘.

Wie zorgt er straks voor mij?

In Nederland zorgen zo’n vijf miljoen mensen voor hun zieke partner, ouder, kind of andere naaste. Dat kan behoorlijk belastend zijn, zeker als je daarnaast een baan en een gezin hebt. Hoe kunnen we mantelzorgers ondersteunen om te voorkomen dat ze omvallen en wij als maatschappij straks een gigantisch probleem hebben? Dat is de centrale vraag in het Europese onderzoeksproject van Mariët Hagedoorn, hoogleraar gezondheidspsychologie van het UMCG. Lees meer over haar onderzoek op KennisInZicht.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen