Toolkit Mantelzorg huisartsenpraktijk

0
560
Met haar ambitie om toonaangevend te zijn als het gaat om oplossingen voor de exploderende zorgvraag, heeft Zorgbalans weer een stap gezet. Via spraakgestuurde technologie biedt de ouderenzorgorganisatie op een innovatieve wijze informatie aan cliënten, mantelzorgers en (potentiële) me...

Wist u dat gemiddeld 1 van de 5 van de patiënten in de huisartsenpraktijk ook mantelzorger is? En weet u ook wie dit zijn? Hoewel mantelzorgondersteuning geen specifieke huisartsgeneeskundige zorg is, kunnen u en uw medewerkers door uw vertrouwensfunctie een zinvolle bijdrage leveren in de signalering en preventie van overbelaste mantelzorgers. Met deze toolkit leert u hoe.

De toolkit Mantelzorg geeft informatie hoe u mantelzorgers herkent, of zij ondersteuning nodig hebben en waar u ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld een onafhankelijk cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar kunt vinden. Een cliëntondersteuner is kosteloos beschikbaar voor cliënten die zorg vanuit de WLZ hebben en ook voor cliënten die zorg vanuit de gemeente (Wmo) hebben, is cliëntondersteuning kosteloos.

Waak voor ‘een patiënt achter de patiënt’

De LHV, MantelzorgNL, Movisie, Vilans en het Ministerie van VWS pleiten met deze praktische toolkit te waken voor ‘een patiënt achter de patiënt’. Door als huisarts eerder oog te hebben voor de mantelzorger en te anticiperen, kan erger worden voorkomen. Deze toolkit helpt u hierbij met praktische informatie en oplossingen.

Download de toolkit Mantelzorg

Tools

Handige instrumenten die u behulpzaam kunnen zijn bij de ondersteuning van mantelzorgers:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.