Wekelijkse update statistieken COVID-19: 20 t/m 26 januari 2021

0
643
 Afgelopen week1Voorgaande week2
Gemelde personen met een positieve coronatest uitslag (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2)  
Aantal nieuwe meldingen35.63538.776
Aantal nieuwe  ziekenhuisopnames (bron: NICE)31.2641.446
                Waarvan nieuwe opnames op Intensive Care (bron: NICE)3241255
Overleden4512608
   
GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  testlocaties per kalenderweek5week 3week 2
Totaal aantal afgenomen testen waarvan uitslag bekend is268.603294.712
Aantal positieve testen29.43032.353
Percentage positieve testen11,7%*11,7%

*exclusief resultaten van gemeente Lansingerland in verband met het grootschalig testen in Lansingerland. Door het grootschalig testen in Lansingerland is het percentage positief in Nederland 11,0%. Exclusief de testen die afgenomen zijn in Lansingerland is het percentage positief in Nederland 11,7% .

¹GGD meldingen die aan het RIVM  zijn gemeld tussen 19 januari 10:01 en 26  januari 10:00, zoals gepubliceerd op 26  januari 2021 in de wekelijkse update van de epidemiologische situatie van SARS-CoV-2 in Nederland.
²GGD meldingen die aan het RIVM zijn gemeld tussen 12 januari 10:01 en 19 januari 10:00, zoals gepubliceerd op 19 januari 2021 in de wekelijkse update van de epidemiologische situatie van SARS-CoV-2 in Nederland.

3Zoals gepubliceerd op 26 januari 2021 in de wekelijkse update van de epidemiologische situatie van SARS-CoV-2 in Nederland. De aantallen van de voorgaande week en huidige week kunnen veranderen door nagekomen registraties door Stichting NICE.
44De personen die in de afgelopen week overleden zijn gemeld, zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden.
5Zoals gepubliceerd op 26 januari 2021 in de wekelijkse update van de epidemiologische situatie van SARS-CoV-2 in Nederland. De aantallen van de voorgaande week en huidige week kunnen veranderen door nagekomen testuitslagen door Stichting NICE.


Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen. Dit zijn meldingen die voortkomen uit teststraten, maar ook bijvoorbeeld van ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen. 

Niet iedereen die positief test, noemen we een patiënt. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten. 
In het verleden noemden wij mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit hebben we inmiddels aangepast in onze uitingen.

Vorig artikelHersenactiviteit voorspelt effect antidepressiva
Volgend artikelHoe ervaren patiënten huisartsenzorg?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.