Ook zo’n last van winterjeuk? Met deze tips kan je de klachten verminderen

0
63014

Winterjeuk is jeuk die je ervaart tijdens de koude wintermaanden. In de winter is de huid bij iedereen droger en kwetsbaarder. En dat gaat vaak gepaard met jeuk. Ook wordt de jeuk uitgelokt door de temperatuurwisselingen, als men bijvoorbeeld warme kleding uittrekt, naar buiten de kou in gaat, als men onder een warme douche gaat of in bad stapt: dit is winterjeuk. Het komt vooral voor bij mensen die al een gevoelige huid hebben en bij oudere, vaak bejaarde mensen. De belangrijkste oorzaak voor winterjeuk is uitdroging van de huid. Het risico op schilfering, jeuk, eczeem, barstjes, kloven of ontsteking stijgt met de toenemende droogtegraad van de huid. 

De kou en onze levensgewoontes in de winter veroorzaken uitdroging van de huid. Als de huid droog is ziet men ook de huidplooien beter en is de huid op deze plaatsen brozer. Dit fenomeen komt vaker voor ter hoogte van armen of benen en waar talgklieren minder talrijk aanwezig zijn. Maar ook op zones waar de opperhuid dunner is, zoals op de binnenkant van de neus of de lippen, droogt de huid sneller uit.

Oorzaken uitdroging huid

 • Droge omgevingslucht, voornamelijk in de winter, ten gevolge van een lage luchtvochtigheid buiten en te sterk verwarmde lucht binnen;
 • Vaker in bad gaan of vaker douchen;
 • Zeep gebruiken of gebruik van een sterke zeep;
 • Te veel wasmiddel en wasverzachter gebruiken. Wasmiddel en wasverzachter blijft achter in de vezels en kan op de huid komen als je zweet;
 • Aanleg. De hoeveelheid vetten aanwezig op de huid wisselt van persoon tot persoon. En naar mate je ouder wordt, wordt je huid droger;
 • Allergische reacties.

Tips tegen droge huid en winterjeuk

 • Neem een lauw bad of een minder warme douche. Heet water droogt de huid uit. Gebruik vette zeep of producten zonder zeep. Droog je huid licht af en breng gelijk crème aan. Crème houdt het water in de huid vast;
 • Gebruik alleen een zachte zeep;
 • Havermout is ook goed voor de huid. Je kunt bij de apotheek colloïdaal havermout kopen. Blijf 20 tot 30 minuten in lauwwarm water of tot het moment dat de huid van de tenen rimpelt. Voeg olie en/of havermout toe aan het badwater.
 • Was enkel met zeep aan het einde van een douche- of badroutine zodat je niet lang in het zeepwater blijft liggen;
 • Voeg geen badschuim toe aan het badwater. Alle producten die zeepbellen maken, zijn op basis van zeep. Het is niet aan te raden om in het zeepwater te blijven, vooral als je huid de neiging heeft snel uit te drogen;
 • Breng onmiddellijk na het bad, douche of zwembad een hydraterende crème aan. Dit vermijdt de verdamping van vocht uit de huid en zorgt ervoor dat de vochtigheid in de huid wordt vastgehouden hierdoor wordt het effect van zeep of verwarming gecompenseerd. Het volstaat niet om veel te drinken, de huid moet van buiten uit gehydrateerd worden;
 • Scrub de huid af en toe en breng daarna crème aan;
 • Ga zo min mogelijk onder de zonnebank;
 • Smeer de droge huid regelmatig in met crème;
 • Vermijd wrijven over de huid. Het doel van wassen is om stof en vuil te verwijderen, maar niet om de vetten van de huid te verwijderen;
 • Geef eerder de voorkeur aan een crème dan aan een lotion. Omdat crèmes meer vetten bevatten, hierdoor zijn ze doeltreffender dan lotions. Bovendien dringen crèmes die ureum of melkzuur bevatten beter in de huid en hydrateren ze meer. Als uw huid geïrriteerd is, brengt u een niet-geparfumeerde hydraterende crème aan.
 • Bevochtig de lucht in huis. Droge omgevingslucht is één van de grote oorzaken van huiduitdroging. Het gebruik van een bevochtiger zal dit probleem eenvoudig verhelpen;
 • Zet de verwarming een paar graden lager;
 • Zorg dat de lucht in huis bevochtigd wordt als je centrale verwarming aan hebt;
 • Draag handschoenen. U beschermt zo uw handen tegen schadelijke stoffen zoals bleekwater, afwasmiddel en reinigende producten.
 • Draag bij voorkeur katoenen kleren en vermijd wol. Katoen laat de huid ademen. Vaak wordt wol niet goed verdragen als je een droge of jeukende huid hebt.