Verspreiding FFP2-mondkapjes voor kwetsbare mensen start in Assen

Array

Duizenden ‘Houd elkaar veilig’ mondmaskers voor Drentse zorginstelling Interzorg


Het Drentse Interzorg is de eerste zorgorganisatie in Nederland die de felrode mondmaskers van het initiatief ‘Houd Elkaar Veilig’ gaat gebruiken. Interzorg, dat zich ontfermt over kwetsbare ouderen en mensen met dementie en hersenletsel, krijgt morgen, woensdag 20 januari meer dan 4.000 kwalitatief hoogwaardige mondmaskers van de Nederlandse importeur. Journalisten zijn van harte uitgenodigd dit moment bij te wonen.

Zangeres en voormalig botkankerpatiënt Lisanne Spaander (22) bedacht voor kwetsbare mensen een opvallend, felrood masker met hart-logo en de tekst ‘Houd Elkaar Veilig’. Een kwalitatief hoogwaardig masker (FFP2) dat de drager daadwerkelijk beschermt, en dat opvalt, zodat omstanders meteen kunnen zien dat ze met een kwetsbaar iemand te maken hebben. Bij de ontwikkeling kreeg ze steun van zorginnovator Ronald Helder en directeur Hans Poulis van het Rotterdamse handelshuis IGC International. 
  
De initiatiefnemers proberen de overheid, verzekeraars en bedrijven zo ver te krijgen te helpen bij het verspreiden van deze maskers onder kwetsbare mensen. Vanuit de zorg is al steun uitgesproken voor het initiatief, onder andere door patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en Diederik Gommers.

Anders dan tijdens de eerste COVID-golf Duitse overheid in november en december al begonnen met de verspreiding van FFP2-maskers onder ruim 34 miljoen mensen, waaronder alle 60-plussers en chronisch zieken. In De Duitse deelstaat Beieren zijn FFP2-maskers al verplicht voor in winkels en het openbaar vervoer. 
 
IGC, dat de hoogwaardige mondmaskers importeert en al levert aan diverse medische instellingen in Europa, sponsort nu een eerste lading maskers, die terecht komt bij Interzorg. Er worden inmiddels al gesprekken gevoerd met een tweede bedrijf dat maskers wil sponsoren. Zorginstellingen krijgen extra ‘COVID-kosten’ die ze maken, bijvoorbeeld voor deze maskers voor hun personeel, in principe vergoed. 


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen