Harald Vonkeman van Medisch Spectrum Twente: ‘Technologische middelen hard nodig om zorg te ondersteunen in pandemie’

Onderzoeksproject moet EU beter voorbereiden op volgende pandemie

We worden met z’n allen steeds ouder en dat brengt een toename van chronische ziektes met zich mee. Denk aan hart- en vaatziekten, obesitas en reuma. We moeten dus steeds meer zorg gaan leveren, maar met minder middelen. Dat vraagt om innovatieve oplossingen. Techniek speelt in ons leven een belangrijke rol. In ons werk en hoe we communiceren, consumeren en onze vrije tijd besteden. De digitale en analoge wereld overlappen elkaar. Dat gebeurt in de maatschappij en dus ook in de gezondheidszorg. Patiënten vragen om snellere en duidelijkere antwoorden en oplossingen op maat. eHealth kan helpen om het gat te dichten. We kunnen meer patiënten monitoren en gerichter zorg verlenen daar waar het nodig is en op het juiste moment. We kunnen sneller en beter communiceren, de juiste informatie aanreiken op het niveau en tempo en in de taal die de patiënt het beste past. Met eHealth kunnen we mensen ondersteunen in hun zelfzorg en gezond gedrag.

Harald Vonkeman is voorzitter van de landelijke werkgroep eHealth en reumatoloog bij Medisch Spectrum Twente.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen