Pas vandaag op voor vallend ijs en bevroren sneeuw van daken

Array

Nu de zon schijnt op de met sneeuw gevulde daken, is er gevaar door vallende ijspegels, ijsblokken en grote brokken sneeuw. Een probleem dat bijvoorbeeld in Rusland regelmatige tot dodelijke slachtoffers leidt. Ook Nederlandse voetgangers moet opletten voor vallend ijs en bevroren sneeuw van daken.


Vallend ijs

De kans is momenteel beste groot dat je een verwondingen oploopt door vallend ijs. IJspegels of ijskegels ontstaan doordat water op het dak, meestal van smeltende sneeuw of ijs, over een dakrand druipt en geleidelijk weer bevriest. Door het druipende water langs de ijspegel wordt deze steeds langer. IJspegels ontstaan op een dag als vandaag, waarbij de zon de kans krijgt om sneeuw te smelten. Door temperatuurverschil tussen de smeltende sneeuw en de ijspegel gaan ijspegels groeien.

Daarom is er op een dag als vandaag een groter risico op afbrekende en naar beneden vallende ijspegels en ijsbrokken. En deze kunnen gevaarlijk zijn. Met name grote, en dus zware en soms zeer scherpe pegels kunnen bij mens en dier lelijke wonden veroorzaken. Ook kunnen ijspegels elders gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld in het verkeer, als pegels van ijzerconstructies die over wegen heen hangen en afbreken.

Dus let goed op en wandel niet te dicht langs gebouwen. Een ongeluk kan met dit weer in een hoog hoekje zitten.

Bron en foto: MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen