Reumatoïde artritis en het risico op hart- en vaatziekten

Array

Patiënten met reumatoïde artritis (RA), maar ook andere auto-immuunziekten, hebben ongeveer tweemaal zoveel kans op het krijgen van hart- en vaatziekten (HVZ) als mensen zonder RA. De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de oorzaken. Zo zijn roken, hypertensie en een verhoogd cholesterol risicofactoren. Echter, bij patiënten met een auto-immuunziekte zoals RA speelt ook de chronische ontsteking een rol. En kan ook de behandeling van RA een effect hebben op het risico om HVZ te ontwikkelen.

Het proefschrift van Heslinga gaat over het omgaan met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met een reumatische aandoening, ook wel cardiovasculair risicomanagement genoemd. In haar onderzoek, een samenwerking tussen Reade in Amsterdam en het Antonius ziekenhuis in Sneek, is het cardiovasculaire risicoprofiel van patiënten met RA in kaart gebracht, met als doel de behandeling op dit gebied van deze patiënten te verbeteren.

Daarnaast beschrijft Heslinga de resultaten van een onderzoek naar de kans op HVZ bij patiënten die naast een vorm van artritis nog een andere auto-immuunziekte hebben, zoals suikerziekte, een te traag werkende schildklier of psoriasis. Tenslotte komen resultaten aan bod van onderzoeken naar het effect van verschillende behandelingen van reumatische ziekten op verschillende uitkomstmaten gerelateerd aan hart- en vaatziekten.

Vrijdag 19 maart
Promotie (VU), 13.45 uur, online
Maaike Heslinga: Reumatoïde artritis en het risico op hart- en vaatziekten
Cardiovascular Disease in Inflammatory Joint Disorders

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen